09-XII-2017.

Испробавам нови блиц по кући. Нашао сам шта сам то хтео да радим са стробом - открио да је то играчка коју сам увек хтео да имам. Нисам много урадио с тим, треба ми објекат али не и позадина. Добро би ми дошао даљински. Успео да снимим пахуљице на шест бљескова, види се и како се ове крупније обрћу у лету.

За оно што сам хтео би ми требала некаква вишеструка експозиција, да смо блиц и ја унутар сцене и да одатле окидам даљинским. Сутрадан сам успео то да урадим телефоном (Кулпед е501 који ми је проследила, кад јој је допиздео андроид и његова незасита батерија апликација које стално траже пажњу*). Ради, као, ал' не ваља. Кад ради даљински, на еосу 70 се упали екран, а онда не ради блиц (!). Тј ни не ради, екранче се искључи. Па се у неком тренутку укључи... из десетак шкљоцева сам успео укупно једном да ми бљесне блиц. И то мало је прилично испразнило батерије на обе стране, ово није ни блутут него мрежна картица, емитовање једе струју.

Мораћу да набавим даљински. Погледао код онога на сајт, изгледа да има само разне дводелне дрангулије, уместо обичног привеска какав иде за канона. И нигде цене за троношце, каже цена на позив. Аха, баш сам геније кад треба памтити бројеве преко телефона.

Након 28 година нова верзија блокаута, за линукс. Невероватно. Бодује за нијансу различито, врло близу старом. Свеједно, старе топ листе су несложиве. Ништа, правићемо нове.

----

* убрзо смо тај телефон теслимили Арпики, није се свиђао ни мени. Њој сам већ био купио просту ноклу 216 или тако нешто, а требало је да узмем нешто са камером бољом од ВГА. Но бар сам додао езде картицу од 8 (или беше 16) гига и у њега и у кулпед.


Спомиње се: Арпад Гунароши (Арпи), блокаут, еос70, нокла, на енглеском