03-X-2016.

Већ други дан се јебавам са Лениним Нановом (испрва мојим). Каже да је закачио Пенџери 10 и ни макац, а она ионако има мека, могу да га узмем. Њену стару Тошибу смо пензионисали (ту и тамо је извадимо да одштампа неки крој из генијалне апликације Дивљег Ђумбира), јер новије верзије Фајерфокса неће на Икспеу. Дакле трампа, њој мој гугољ (што је Лена добила од гугла за матуру), мени Наново (онај Леново што смо га купили 2012.). Сад само да пребацим податке и вратим га на стари Пенџери 7.

Срећом, целу пиздарију сам описао на УАу па онда на Бурундију, преносим:

Тренутно покушавам да пребацим садржај са зараженог лептопа на остале машине. Канда ћу морати некаквом фризби мрежом (тј да шетам флешку) јер проклетиња неће да се повеже ни са чим.

1) види остале седмице али не икс пе и не линукс. Види виртуалку која трчи под линуксом.

2) Остале машине га виде али никако не могу да се улогујем на њ.

3) Могу с њега да се улогујем у виртуелну седмицу али не могу тамо ништа да упишем, масовни претовар немогућ.

4) покушао да доделим сва овлашћења Госту, али се загрцнуо са бројем фајлова, није могао рекурзивно кроз све директорије па сам одустао. Жестоко ме упозорио да је овим систем дозвола упао у хаос јер се дозволе нису прострле до краја (као да сам ја крив за то). Не видим што мора да их простире уопште, не могу да се наследе? Тј што не чита дозволе из виших директорија уместо да их понавља за све хиљаде фајлова (који су већином ђубре али нећу да се бакћем чишћењем, хоћу ово да иде аутоматски, као на рачунару).

5) покушао да направим корисника, не иде. Нема корисника, само налози. А за те налоге неће име, хоће имејл. У школи или фирми или тако нешто. Опа, бато! Велики брат гази до даске. Очекујем да ће да ми тражи ректинални скен да ређам пасијанс.

Биће још игранке осим ако одустанем од бекапа и напросто преформатирам све.

> Није ми јасно је ли ти то о премештању фајлова са седмице или десетке (физичке или виртуалне). У ствари код обе, решења се дају изгуглати.

Хвала што си доказао моју тврдњу. Пре само 25 година, умрежавање писија је било лук и вода. Све је радило, дељење фајлова, копирање, дељење табела, чак и штампање кроз мрежу. А софтвер који је то све радио је трошио огромантних 24-50К РАМа, зависи које услуге потераш.

Данас сам срећан ако се два писија уопште угледају. Ако успем да се улогујем са једног на други, вилица ми је на поду, а ако штампам са једног на други, паднем у несвест (пази, не можеш да делиш штампач осим ако ти ради пенџеријев тзв. пожарни зид, што је негугљиво јер не знаш узрок). Већ ми се догађало да брдо фајлова носим на други крај собе преко ФТП сервера у Канади или УК. Или флешком.

Не изгледа ми случајно. Тако је лако стићи на мрежу, трпати своје ствари у те облаке, лакше него пренети их преко стола.

И, УБР, на крају сам са лептопа под седмицом успео да отворим шер на десетци (под именом новог корисника) и кроз њу ископирао на виртуелну седмицу под линуксом (значи двапут кроз бежичну мрежу), што сам онда премештао на линукс јер на виртуалци понестаје места. Трајало сатима. Ништа друго није радило - или не препозна логин (опет мењали протокол?), или није имао дозволу да пише или се нису ни видели.

Нема везе, десетка је мртва. Преинсталисао сам претходну седмицу што је већ била ту, идем као и обично - укинем му освежавање и већину чудних сервиса, па тек онда укључим бежичну.

Закључак: јебо Малог меканог.


Спомиње се: Бурунди, гугао, гугољ, Јелена Средљевић (Лена), Мајкрософт (Мали мекани), Наново, УбикАгора, на енглеском