22-VI-1989.

Како смо обучени, ова фотка пре спада у септембар, ал' атмосфера је била иста. Седе, лево: Грги, ближе Блажа. За столом, Нена. Стоје Брата и Болди. Десно нека муштерија и Сале.

Мој први пројекат у ДБА није био први. Онај први је требало да буде нешто за адвокате, где би држали податке о случајевима, странкама, њиховим везама итд. Нисам баш разумевао како Салетов генератор ради, а потенцијална муштерија је испарила, па од тога ништа. Отишло неколико сати на играње с тим.

Стварна прва апликација је била очитавање бројила, почео данас да га пишем. Прво сам урадио маску за поштанске бројеве, научих се томе у стамбеној задрузи (добро, ово је 28. било). Дистрибутер гаса је хтео да сваки инкасант има уређај где би само укуцавао стања, и тај уређај је требало да буде псионорг (или нешто друго од те фирме). Позајмили смо један однекуд (од самог Псиона? откуд нам?) а ја сам почео да учим његов језик ОПЛ, чак покушавао и да напишем нешто кода за њега, а онда су плинаџије прешле на неки пет пута гломазнији уређај од Еи Ниш. Тај није чак ни имао програмски језик, а ни пристојан сет наредби у оном што је имао. Успео сам да направим маску за унос али без превише логике, радило је строго на ходограм, тј како иду адресе у датој улици, и инкасант би морао да уноси стања тачно тим редом. Ако не би могао да уђе, једино је могао да пређе на следећу адресу, или на претходну неочитану. Нема претраге, нема овере (чак ни да ли је укуцано стање стварно веће од претходног), чак ни не знам да ли је имало šđžčć. Али је некако радило, донекле.

Адресе су биле проблем. Партија је остајала без власти, разлаз СФРЈ је висио у ваздуху (мада је дотле било још две године). Међу првим знацима је била навала на преименовање места - понекад на предратне називе, понекад на било шта само не ово. Тако да би матичне табеле биле проблем. ОК, са местима је лако, иде се по поштанском броју и кад/ако место промени име, само се унесе нови назив у mesta.dbf и готово. Улице су проблем. Врло брзо, ваљда истог сата, сам схватио да не могу да имам матичну табелу назива улица, а не могу ни да имам текст назива у свачијој адреси. Јер ако улица промени име... мења га само у том месту. У неком другом месту улица са истим именом може да задржи старо име, или да се преименује у нешто друго - нарочито Маршала Тита, која би у пола места остала како је била, у осталима добила десетине других имена. Дакле то није та иста улица, не може да има исти слог.

Без табеле улица још горе - ако се име промени, онда нађи све адресе из те улице у том месту и преправи сваком понаособ. Цврц. Прво их треба наћи, а ко зна како је старо име било написано - је ли скраћивано, ако јесте, са тачкицама или без, са размацима или без, ако садржи датум, како је датум био записан... итд итд.

Зато је решење било да имам табелу улица по местима. Јесте, мораће да унесу исти назив улице за шест места ако та места имају улицу са тим именом, али су онда готови и више нема проблема.

Апликација је скоро доживела ватрено крштење на терену, али плинаџије су биле ем лоше организоване ем су дозволиле да их Биг Ћале подвргне притиску (или уцени - "може али ваши подаци остају код нас", што сам чуо али вероватно није постојало написмено). Тако да мој први пројекат није никад полетео.

Ово сам радио на некаквом икс теу. Тих смо имали пола, а друго пола су биле дваосамшестице на 16MHz, све од Тахине фирме у Словенији.


Спомиње се: Александар Расков (Сале), Атила Герег (Грги), Благоје Врбовић (Блажа), Болдижар Барваи (Болди), Брата Аврамов, ДБА, Жива Вилин (Биг Ћале), Невена Жаја (Нена), псионОрг, стамбена задруга, Танасије Ријепић (Тахо), на енглеском