01-V-1989.

Први уранак у ДБА, на ћалетовом винограду. Брата је, кад је већ ловац, нашао негде јагње, средио да га прикољу а за дерање се побринуо сам, уме он то. Донео га код нас дан раније да то среди (ваљда га је и одерао код нас, сећам се да сам видео кожу са све руном).

Сви смо стигли довољно рано. Веслао сам неколико пута тамо овамо, не знам да ли су можда још један или двојица умели преко реке, треба вештина.

Јагње натакнуто на ражањ, ватра распаљена па окрећи неколико сати. Да би се постигла добра покорица на месу, морало је, кажу, да се сваких петнаестак минута прска пивом, на шта оде много пива. Флаша мора да се бућка да би се набио притисак, а онда танко прска док неко окреће. На овој фотци окреће Болди а прскам ја. На клупи му је старији син, а десно слеђа Сале.

Јагње одлично испало. Можда што смо морали толико да чекамо да буде готово, или што је отишло толико пива (мада ја и нисам, строго сам се држао тога да не пијем кад имам да возим, све до пензије). Имали смо још и хлеба, а за салату шта се дало набрати у башти, дакле млади лук и понека ротквица.

На фотци Болди држи ражањ а Брата транжира печење за сервирање. Леђима окренут је Блажа.

Сви су дошли са децом - Болди са оба сина (али Е. нема на фоткама, мада...), Брата са сином (опет, не видим му жену), Сале са госпојом и обоје деце (ћерка намргођена на свим фоткама, син у колицима), Нена са ћерком, а сад да ли је Жељко негде на фоткама, бемлига, ја га не видим. Блажа ваљда сам, али има једна фотка где се виде само сукње и колена, дакле имам две госпође за које не знам чије су. Е, и Грги је дошао сам.

Клинцима се свидео чамац. После ручка, чак и док је већина мушких пичила фудбал на пољанчету између горње и доње долме, бар један од одраслих је пазио на чамац са децом. Наднете врбе праве добру хладовину где је чамац везан, мада данас и није било много битно, било светло облачно.

Го и Нина су с моје стране чамца; до мене је Болдијев млађи; клинка десно је Салетова а клинца у средини ни не знам.


Спомиње се: Александар Расков (Сале), Атила Герег (Грги), Благоје Врбовић (Блажа), Болдижар Барваи (Болди), Брата Аврамов, Горана Средљевић (Го), ДБА, Жељко Жаја, Невена Жаја (Нена), Невена Средљевић (Нина), на енглеском