01-III-2010.

Моји се труде да држе ствари у реду, само се некад њихов однос према држави разликује од нашег...

Наиме, овде се води кампања да се легализују сви објекти који су без дозволе и без плаћемих комуналија и других обавеза подигнути, с тим да је рок за пријављивање 11. март.

Ми смо легализовали 1986, платили казну и склопили уговор са комуналним.

Нас је бунило што се ваша кућа задужује са свим обавезама, сем пореза, па сам помислио да се то можда и на вас односи. Јуче сам ишао у град и свратим у општину и потрефим на праву адресу, шалтер, где смо се објаснили. Нашли смо у плану вашу улицу са објектима од пруге до неколико куђа иза вас према паду бројева. Кад сам му ја објаснио како си ти платио комуналије и друштвене обавезе и да ниси пре тога могао да почнеш са радовима, онда ми он објасни да, ако могу да дођем до решења, да му га донесем или бар број и датум издавања да га евидентира. Ја сам му још објаснио да на лето долазите на годишњи одмор, па онда рече да се јавиш њему или служби и ствар ће бити у реду.

То што они и даље немају податке које имају је њихов проблем. Не брини ништа. Порез не плаћамо јер је кућа још у изградњи, још није прошла технички преглед, није примљена, и то се не опорезује - већ је питала где треба, и попунила формуларе и онда су јој рекли да ништа, док се кућа не истакне на суду, формално и не постоји. Зато и имамо вашу адресу у личним картама.

Не дирај ништа. Ако случајно ископам тај уговор кад дођемо, то може да буде само зато да тужим комунално за то што никад нису испунили свој део обавеза из тог уговора. Покушавају да поплаше народ да им сам да нешто пара. Уосталом, уговор је заведен у њиховим књигама, нека потраже. Ако немају податке, њихов проблем, није моје да их одржавам. Или, ако хоће, 100$ на сат, могу да се позабавим и њиховим системом.

....

Лена је јуче ишла у школу само последња два часа, јер је имала заказан интервју са Утрехтом. Госпођа с којом је разговарала је Италијанка, са одговарајућим нагласком. Занимљиво је да је тај универзитет онако општенаучни, ради се неколико природних наука упоредо, и траје три године, што јој посебно одговара јер не зна тачно шта би - хемију понајпре, али је занимају и друге ствари. Башка то што је школарина онолико нижа него у Енглеској, могли бисмо сад скоро па да уплатимо за све три године. А после нек магистрира где зна.

Код нас у комшилуку нема неких новости, осим да је бамба Ђуђа већ толико сенилна и изнемогла, да је била у болници двадесетак дана, а тренутно је у неком приватном геронтолошком дому, јер госпођа ћерка нема времена да је негује, обзиром да у породичној фирми води пословницу за продају кола.

Можда њој баш одговара дом, може више њих да обиђе и пренесе шта има ново а све у истој згради. И редакција радио Милеве и публика под једним кровом.

...

Код Горане ништа ново што се тиче доласка, тј још не зна шта и кад. Две недеље је чекала шефа да се врати са одмора да јој каже може ли у априлу, а он кад је дошао, рече да пита неког изнад. Џаба га је и чекала. Прошао им је периодични преглед, опет није било унапређења, али је бар добила повишицу и једнократну награду, тако да јој је зарада, све заједно, за ову годину скоро 80 хиљада.

Лена овог и наредног месеца остаје по 20 минута дуже у школи - одрађују снежне дане.

Ендер је ваљда нашао посао, али са друге стране залива. Каже, боље и саобраћај али са нормалним радним временом, него у другом одељењу исте фирме, које је на 3км одавде, где је својевремено саставио три дана и захвалио се.

Е, овог пута смо двапут правили пихтије у исту зиму, по Нининој жељи. На слици су фришко разливене - два папка, пакло ушију (бар пола киле) и око четврт киле буткице, димљене. Снимак је од прекјуче; за данас има још оно десно - остало смо већ појели. Пробао је и Ендер, Нина успела да га наговори... каже да му личи на синигонг (неки филипински специјалитет) само је очекивао сланије. Но, бар је пробао... за разлику од осталих Амера које хвата вртоглавица кад им само објасниш шта иде у пихтије.


Спомиње се: буткице, Горана Средљевић (Го), Ђурђа Мићуловић (Ђуђа), Ендер Аквила, Јелена Средљевић (Лена), Невена Средљевић (Нина), радио Милева, на енглеском