11-VII-2005.

На УАу се прегањам са једним од браће пајкана

Науком човек покушава да објасни. На хиљаде „научних чињеница“ више нису „чињенице“.

Слажем се са свим, осим злостављања наводника. Свака научна чињеница је под присмотром, и може је оповрћи друга научна чињеница, било кад. То расте.

Бог је још увек непромењен.

Не расте.

На теби је да верујеш или не. Библија каже једно о томе . . . „будала каже у свом срцу да нема Бога“

И ја треба да верујем у тог типа који каже да сам будала ако не? То је увреда, а он је будала ако мисли да ће ме овим приволети. То је недостојно.

Лично, мислим да су људи који тврде да бога нема до тог закључка дошли да не би имали правила. Ако нема Бога, ко може онда да каже шта је исправно а шта погрешно?

Исправно и погрешно су друштвене категорије а не метафизичке, коликогод да се нека верска хијерархија упиње да тврди да има монопол на дефиницију.

Таквима влада хедонизам.

Ах, стари одјеци оног „без религије нема морала“. Нема ни ту монопола. Имам своје моралне вредности, до којих сам дошао васпитањем и искуством, не диктатом са неке говорнице. И држим их се не зато што ме неко уценио вечним огњем и чим већ, него што мислим да их ваља имати, ако мислим да живим међу људима.

Хедонизам? Чему? Након живота у пијанкама и оргијама, какав траг се оставља на Земљи? Од пивских чепова и половних кондома? Живот је више од пуке журке.

Тврдим да су сви закони засновани на моралу. Убиство, силовање, пљачка, провала итд су сви забрањени законима са моралном основом. Та основа је из религије.

Како то да су исте ствари биле забрањене и у социјалистичким земљама, са казнама отприлике истим као другде? Те су земље биле скроз нерелигиозне, у разним степенима, и строго су пазиле да у законима не спомињу никакву религију.

...

То ми је главно што ме одбија од ама свих религија које знам. Тај хубрис. Тврдња да је Истина баш њихова а остале религије греше. И онда тај нагон за ширењем. То је тако крупнокапиталистички: купујте само од нас, и све више људи треба да купује од нас. Шта они то раде, играју се духовног монопола?

Цркла клима. Спољна јединица није баш споља, но у рупи у стражњем зиду, у ћошку, где решетка вири ван. Само се одједном запалио вентилатор, па смо је одмах искључили. Ништа се друго није запалило, срећа па смо били ту кад се десило, видели из кујне.

За пар минута сам се одјавио Давиду, нашао одговарајући одвијач и размонтирао то. То је ваљкасти вентилатор, два дела на заједничкој осовини. Нешто баш једноставно из 1977. од Општег Електричног (чега? Џенерал Електрик нешто). Дохватим именик и нађем ко продаје делове. После ручка седнемо у кола и одемо да то купимо. И зачудо имали су га (тај модел, година, записао сам) али неће да продају. Нисам атестирани сервисер. Шта ће ми атест да заменим вентилатор, четири завртња и једна жица. А не, то је на клими, а за климу продајемо делове само атестиранима. Ајде бре, ово је обичан вентилатор, нема цеви нема вентила. Не, ништа за климу ако немате атест, пише у закону.

Па јеботе. Преживели смо неколико дана како је температура расла, на старе вентилаторе, као лане. Нашли смо неке момке па су нам уградили нову спољну јединицу (она унутрашња на тавану је само решетка и вентилатор), цијена ситница, 5000$, ал' ће бар да буде повратна, да зими греје.

Стару су морали скроз да изваде, па ми је у зиду остала она рупчага. То сам затворио комадом цементне плоче, остало вишка од купатила.

Убрзо, тачније већ истог дана (15.) смо приметили да капље вода са таванице пред купатилом горе, тачно под горњом јединицом. Одем на таван и видим - веверице су прогризле црево за одвод кондензата на пешес места, а то је неко тракторско црево. Узео сам комад баштенског црева, прикачио га пачијом траком, и одвео до рупе за кењару у горње купатило. Та ће рупа остати отворена док не полепимо плочице и монтирамо следећу кењару, кад се вратимо. Засад ето бар да не капље и не кваси таваницу и зидове.


Спомиње се: Давид Краковски, УбикАгора, на енглеском