18-II-2004.

Један другар са УАа ми даје упутства за живот у Њуци, приваном поруком...

Радио сам пројекат на доњем Менхетну (Бродвеј) пола године, а пре тога живао годину ипо на Дугом Острву.

Где да живиш, зависи од тога на ком крају Менхетна радиш. Ако је између средњег западног краја и Трибеке ('TRI'angle 'BE'low 'CA'nal Street - троугао испод, тј јужно, од Каналске), треба да живиш у Њу Џерсију и идеш њиховим превозом до или Хобокена (за скелу, ако идеш на југ) или Пен[силванијске] станице, да ваташ метро за куд год по средњем граду. Ако си на истоку или горњем Менхетну (изнад 34. улице), ја бих у Вешчестерски округ (изнад Бронкса) па бих ватао Амтрак или Метросевер до Велике Централне (краћа је вожња). Дуго Острво има своју пругу, може и то ако идеш на Пен, али боље ти је у Џерсију - јефтиније се живи и лакше стиже до којечега.

Док сам радио тамо, априла-октобра 2002., терао сам 75$ на сат бруто као шеф пројекта/архитекта. Најмио сам неколицину, од 55 до 70$ на сат, под уговор. Живео сам у Морис Плејнсу, ЊЏ (одмах изнад Мористауна) и возио се ЊЏ Транзитом сат и пет минута до Пен станице, па онда метроом до Волстрита (обично још 20 минута). Коштало ме око 450$ месечно превоз и 1700$ кирија.

Салдо: не иди испод 60$ на сат. Фирме у Њујорку су навикле да плаћају добар таленат. Зависно од фирме, могао би мало да спустиш али да тражиш дневницу, што се не опорезује па помаже и теби и фирми.

То је један од одговора на ово питање:

Треба ми да нешто решим данас, ако може. Разматрам понуду за посао у Њујорку, па ме занима да ли нуде иоле довољно или не.

Дакле, колико добијају програмери (уопште, нарочито фоксовци) у Великој Јабуци?

Један ме упутио на неки онлајн калкулатор, где је испало да је Њуца око 5,3 пута скупља од просека, а околина само 1,45 пута. „Разлика довољна да убије коња“. Завршило се тако да сам, вероватно уз више разговора са Давидом, дошао до тога да ми је једини излаз да будем телекомуњара, јер све остало напросто кошта превише - новаца, времена, или обоје.

Деветнаестог, још посла за Герија, мада у коду нема коментара са тим датумом, значи да сам чачнуо нешто ситно... нека рутина која шаље исправке (на сервер? да није ово она варијанта са подапликацијом за ове што би да тргују постерима?). И нешто у коду који генерише хтмл, зависи да ли је нешто у прегледу (црвено) или не (обично), штагод да му је то било. Овако шкрти коментари не ваљају ни две недеље касније, а камоли двадесет година. Немам појма о чему је ту реч.


Спомиње се: Гери Брендивајн, Давид Краковски, УбикАгора, на енглеском