24-VI-2009.

У Фериверу, у задружном дивану... Џорџ јавља да у Кингстону, где му је сервер, нема струје, а тамо је његов вики, а и наш. Ја не успевам да се улогујем код Фонтлироја, јер нека Џини држи везу. И то ко зна откад, можда је само угасила своју машину пре неки дан и отишла кући, а Фонтлиројев сервер још не капира да треба да откачи ту везу. Касније је то Мали мекани средио тако да постоји тајмаут, ваљда на пола сата а може и да се подеси, но овај је држао бајате верзије свега, па сам се наглас питао да ли да је избацим, ал' откуд знам да ли је баш тако или можда ради нешто важно. Лора рече да смо се договорили за овај термин и да та не би требало да је ту, ал' да сачекам још мало. Пошто је то на западној обали, то је три сата раније, је ли могуће да неко долази тако рано на посао. Ех, њој је рад од седам нормалан. Ма, био је и мени, ал' пре дваес година. На крају сам проверио кад је последњи пут било уписа у табеле - јуче у 16:52, дакле шут карта. Штета што Тревор нема терминалске сервере инсталисане свуда, могао бих да уђем у њену сеансу и да затворим Федс, то би било најчистије.

Те сам урадио бекап, турио нову верзију, назидао нову верзију базе (све у Фоксовим табелама, он је међу последњима прешао на ескуел, бар пет година касније). Што је Јан одмах и прокоментарисао (из Белгије), колико времена нам одлази на то што још нису сви прешли на ескуел. Ти код којих је данас имају 15 лиценци а умеју да имају по 16 корисника дневно, срећом не одједном, али његова рутина која одређује колико их стварно има није баш савршена - ако апликација пукне (струја, везе, забуџење) и не стигне да се одјави, слог у ком се уписала остаје активан, нема одјаве, броји се као да је још увек ту. Било је и фрке понекад, нека клиника има 20 лиценци али килаву мрежу, па дванаестом кориснику јави да је свих 20 места заузето. То је дуго рашчивијавао, можда је тек негде 2015. решено да ваља. Ови са шеснаесторо на петнаест места неће имати тај проблем, никад их нема толико одједном.

Оливер се одјавио на сат-два, иде код лекара да добије инјекцију.

Норман је искористио прилику да опет набаци да би неки спискови, нпр. лекова, требало да буду заварени, јер ионако не могу да садрже нешто што се не производи, а овако како је отворено, ем омогућавамо да унесу „чаробни напитак икс ел“, ем имамо проблема са КААРом јер морамо да упарујемо своје спискове са њиховим. С друге стране, велим, ако заваримо спискове, онда морамо да их сами и ажурирамо сваки час, нпр. кад се појави нешто ново на тржишту, што би било скупља дара него масло.

Управо због таквих пиздарија сам и морао да пишем неку закрпу за КААР и да се качим тамо којегде по Канади да то разашљем. А тамо, невероватно, са једном клиником никад проблема, а код њихових комшија две улице даље, никад није како треба, увек измисле неко срањце.

С друге стране, више сати касније (можда тек сутрадан ујутро), вели Лора да „Изненађење! Дугме за СХЕТ је активно у Федс_демо за ескуел, и ради!! Све ово време сам користила базу података и нисам га приметила... Нашла сам програмерску документацију за СХЕТ од њих. Требаће ми да ми одржиш течај како ово ради у Федсу ипак а онда ћу да проверавам да ли враћа тачне податке из базе података.“

Сутрадан коментаришем СХЕТ, „то је буђење у поврату - заборави се на више месеци, па се накратко појави, па га опет заборавимо“. Дејвид има проблем са Мајкрософтовом срањцетом: „[Ћао народе -- моје рачунарске муке још трају -- применили су надоградњу на Висту на форматиран високи диск -- а требало је да прво инсталишу Икспе (Основни систем)... тркнућу до Гичке Чете у Најбољем Пазару на који минут, они су одговорни]“

И видим да сам имао скрипт за враћање базе у ескуел, и то да се бира и одакле и у коју базу да се пише, истина само програмски - напросто се откоментира једно име а коментира друго, али и то је било довољно окретно да га није требало даље компликовати. Ускоро ће се ту додати и трећа опција, да се бира сервер, јер ћемо имати не само верзију 2000, него и верзију 2005, и 2008 и касније и 2012 (и 2016 али не на истом серверу).

Јан одговара Норману на оно са списковима:

Није проблем што су спискови рашириви и корисникови. Проблем је како рећи систему шта то значи

Другим речима, фиксирање списка је једно решење. Друго решење су типови.

И ово је ПММ излаз. Ниједан извештај не би требало да ради на ПК појединачног слога, него на кућице по фиксним типовима.

А овоме и тежимо за верзију 5.3 (а ла верзију 6). словни типови који имају смисла за људе. Например FET, OPU, ET, PGD, OBSERVE, LYSED, DEGEN итд. Ако нам то буду типови, то можемо да користимо у коду, па ће нам код бити много читљивији него сад... Мислим сва она места где имамо 'чаробне бројеве' , треба да нестану. Тај замумуљење треба да се отхарасимо.

А те 'чаробне бројеве' смо сви мрзели, нарочито Џорџ и ја, и док сам ја само гунђао и повремено говорио српски шта није за штампу, он је богорадио гласно и јасно, и био у праву. А Јан није глуп, и довољно је матор као програмер да препозна доказ пред собом. Ово није, међутим, довело до неког већег чишћења, било је чаробних бројева свуда, али су бар престали да се размножавају. У новим списковима су ствари имале скраћенице, или логичка поља, па су онда све ставке из списка са неком особином напросто у тој колони имале 1, остале нулу. То је већ напредак.

Дилери из #2 се одселише. Тачније, најурени су, канда већ неколико месеци нису плаћали кирију, а лова од ситног диловања вутре није била довољна. Бар сам слушао реп из прве руке, изнели би озвучење иза куће и удри. Ту сам некако укапирао да је њима то као нама десетерац - нема ту неке музике, то је само начин да се исприча своје кроз некакав заједнички обред, са некаквим ритмом. То што њима треба тона електронике да би извели исто оно што је радило гудало са једном струном, ех, таква су времена.

Наравно да нису све своје за собом покупили. То ствари што је остало, на линији где извлачимо канте за отпатке за ђубровдан, је отприлике пола од остављеног. Још толико је било, али је, по обичајима домородаца, већ однео ко је шта хтео.

Наравно, оно са „могао бих да средим да ти врате бициклове“ им нисам заборавио.

Нису покупили ни сва возила, само његов џип и њен купе. Онај црни мастодонт од аутомобила је остао тамо још месецима. Когод је иоле обратио пажњу је могао да укапира да је то мртва јавка за диловање. Неко од њих би се појавио и проверио нешто испод предњег сувозачевог седишта. Онда би, двадесетак минута касније, неко десети наишао да провери нешто испод тог седишта. Онда би, сат-два касније, неко од њих опет наишао да провери нешто испод тог седишта. Не искључујем могућност да је прва провера служила томе да се остави пакетић, друга да се пакетић замени за паре, трећа да се паре однесу. Али шта ја знам, то су ти амерички обичаји, то су те културне разлике, ко зна шта је, не умемо ми то да схватимо.

Свашта видимо док су те пуш паузе. Неки дан, стојећи тако иза куће, изађемо да видимо како нам напредују папричице (биће, и то доста!), кад тамо здесна, негде из оне бочне улице, чујемо неки туп ударац. Погледамо тамо, а оно једна пандурка на коњу, и уз њеног коња још један, без јахача. Празно седло. Укапирамо шта је, тамо има једно дрво, бор, са једном нижом граном која се пружа доста у даљ изнад ивичњака. Аха, пандур звекнуо главом и пао с коња.

Одмах се нацртало троја пандурских кола, блокирали прилаз том месту, увиђај јеботе. Наилази неки Боб Марли са камионетом и види запреке, да неће моћи да прође. Спази нас - а стајали смо ту већ двадесетак минута, овај спектакл се не пропушта, пита шта је било. „Пајкан пао с коња“. Како се тај тип слатко насмејао, освежио ми је дан.


Спомиње се: Дејвид Бертон, Јан Бренкелен, КААР, Лора О'Хера, Мајкрософт (Мали мекани), Норман Шен, Оливер Бајфорд, СХЕТ, Тревор Фонтлирој, Федс, Феривер Фертилајз (Феривер), фокс, Џорџ Вајтли, на енглеском