Niđe veze

>>Svaki jezik ima svojih bezveznih izraza, koji su nastali ko zna kad i zašto i kako, i ostali takvi kakvi su, možda malo ukvareni, a da niko više nije u stanju da im uhvati smisao. Ima i izraza nastalih univerzalnom metodom pokušaja i popušaja, sa neslavnim rezultatom. Engleski je tu napredniji od ostalih. Ima tu svačega. Tu se onda natovrzu i raznorazne firme, robni žigovi i zaštita reklamnih parola, pa se naizmišlja koješta jer ne sme da se zove onako nego mora nekako drugačije. Tek tu počinje seks.

osveženo dne 3-IX-2019 22:16:15

dosta, ajmo nazad

Izraz
znači
bukvalno znači
kakve ovo veze ima
accent
dijakritički znak
naglasak
pa ne može kvaka na ž da bude naglasak - ako mi neko razgovetno izgovori naglašeno i nenaglašeno ž da ih lepo razlikujem, a da ne tvrdi da je z u stvari nenaglašeno ž (jer šta ćemo onda sa č i ć, kad kaže "naglašeno c", koje je od ta dva). Neko je u Majkrosoftu pobrkao dijakritičke znake i znake za naglasak i proglasio da je to jedno te isto, štaviše proglasio da je znak isto što i stvar koju označava. Semiotičari da se slade ceo dan.
aerial
antena, prvenstveno teve
vazdušni
Pitati Markonija, koji je svoje razapete žice zvao tako, a same stubove antenama, jer se tako zovu oni u cirkusu što drže šatru
boxing ring
mesto za boks
kutijajući prsten, prsten koji pakuje u kutiju
Neka izumitelj ovog izraza pokuša samo nedelju-dve da nosi prsten koji je okrugao kao ovaj, pa da ga vidim. U definiciji reči "prsten" stoji da je okrugao. Zašto se nešto sa četiri ćoška zove prstenom?
buffalo wild wings
tako se zove jedan recept za pohovana živinska krilca
bivolja divlja krila
Nema veze sa bivolima, osim što je recept nastao u gradu koji se zove po njima.
butterfly
leptir
maslac(ova) muva
Niko ne zna zašto. To nije neka mušica koja ide na maslac. Jedna priča tvrdi da je to spunerizam od "flutter by" (prolepršati). Možda. Druga veli da su valjda nekad verovali da leptirovi kradu mleko i maslac.
concrete
beton
konkretan
jer kreč i malter su tako apstraktni
condo
stan u vlasništvu
suvl
Potiče od rimskog kondominijuma, što je bilo suvlašće dva cara (jedan u Rimu, jedan u Carigradu). Ovde je teoretski primenjivo na celu zgradu, u kojoj je suvlašće, tj suvlasništvo vlasnika pojedinačnih stanova. Kako može da se jedan stan zove suvlašće, može da objasni samo onaj što je ovo smislio.
cotton wool
šećerna vuna
pamučna vuna
nejasno, stvarno, odakle im ideja... al' trgovački um će da spoji bilo kakve reči samo da proda
discoloration
mrlja, najčešće u boji
obezbojenje
pa kao na tom mestu nije ona boja kao okolo... ali kad je sve manje više sivo, a na tome jedna žuta mrlja treba da se zove "gubitak boje"...
eggplant
plavi patlidžan
jaje-biljka
jeste jajasto, kao i pedeset drugih plodova; po boji i veličini ni nalik.
french fries
pomfrit
francuski prženi
izmišljen je u Belgiji...
heartburn
gorušica
zagorevanje srca, gorenje srca, požar srca (jebiga, 'burn' ima sva ta značenja, otkud znam na koje se misli)
ima veze sa istorijom medicine... reč je nastala pre nego što su ustanovili razlog, a engleski jezik još nije obavešten
hedgehog
jež
krmak iz živice
predajem se
chain link fence
ograda od mreže
ograda od karika za lance
Nit su lanci nit su karike; veza između žica jeste pomalo liči na dve karike, al' isto tako liči i na prekrštene ruke, špagete, pletenicu i sto drugih stvari.
living room
dnevna soba
soba za život; živuća soba (ostale prostorije nisu za život ili su mrtve)
Pošto je to soba za "odmor i ugošćavanje", nekako se podrazumeva da spavanje, kupanje, ručavanje i ostalo uopšte ne spadaju u život, nego negde drugde.
lyse
lizovati se
ćelija se razgrađuje
Glagol izmišljen po analogiji sa onim što rade lizini (antitela zadužena za razgradnju ćelija) a koji su nazvani po grčkorimskom sufiksu za raz-, kao naprimer u analiza, dijaliza, paraliza. Nije baš za "niđe veze", ovo je devete tete dete.
meteorology
nauka o vremenskim prilikama
nauka o meteorima
u stvari i jedno i drugo je "iz vazduha", pa ispada da su meteori poprilično pogrešno nazvani
mushroom
pečurka
soba za širu
nemam pojma
nondescript
bez osobenosti, nikakav, neobjašnjen, nerazvrstan
neopisan
Hoće reći da nikakav opis nije dat, nije svrstan u poznato te je nezanimljiv. Ovo je bag u glavama izumitelja ove reči. Sve što nismo nigde svrstali nije zanimljivo.
petticoat
podsuknja
sitan kaput
Ono, "coat" znači i premaz, ali tek tako nema veze.
pineapple
ananas
bor(ova) jabuka
Nit drvo liči na bor, nit plod liči na jabuku. Srednjovekovna reč za šišarku je ličila na današnju reč za jabuku pa se to stopilo.
ready room
pilotska čekaonica
spremna soba
Tu su piloti, spremni za poletanje, čekali naredbu da krenu.
saucer
tacna, tanjirić
sosara, posuda za sos
možda su nekad u nečem sličnom služili sos; to onda ispalo zgodno za sto drugih namena, a i za sos se našlo nešto zgodnije - ko će to znati.
stainless steel
nerđajući čelik
čelik bez mrlje
Naravno da može da zapati mrlju, ali kad su ovo izmislili neko drugi je već registrovao ime "nerđajući čelik" (inox i druge izvedenice) pa su se dovili ovako. Jeste da je netačno, al' se bar razlikuje.
stateroom
privatna kabina (na brodu, u vozu)
državna soba
Bilo je takvih dvorana po dvorovima (!) da se u njima održavaju sastanci na državnom nivou. Kako se to prenelo u prevoz, niko ne zna. Nit je soba, nit je za državne sastanke.
strawberry
jagoda
slam(n)a bobica
Nit se ikad odgajala na slami, niti uopšte spada u bobičasto voće (al' njima i dud tamo spada...). U etimologiji samo nagađaju da izdanci štogod liče na slamu pa možda odatle. Meni ne liče nimalo.
surgeon general
nešto kao vojni ministar zdravlja(!)
hirurg general
Nije hirurg nego bilo koji viši lekar; nekad je reč "surgeon" bila zajednički naziv za vidare, puštače krvi i slične. I nije general nego admiral po činu, pošto formacijski pripada mornarici.
tuner
prijemnik
ugađač zvuka, klavirštimer
nemam pojma
turntable
gramofon
okretni sto, obrtna tabela, skretna ploča (ili bilo koja kombinacija)
Pa okreće se i mora da stoji vodoravno, npr. na stolu; zašto izraz implicira da je stvar sto koji služi za vrtnju ili da je to nešto što okreće sto, nije mi jasno. Postoji i alternativni izraz, "record player", što je samo višesmisleno ali ne i uvek pogrešno, jer može da znači "rekordni igrač", "svirač zapisa", "svirač na ploči" (analogno sa "piano player") itd.
UNC
Universal naming convention, odnosno naziv fajla zapisan prema pravilima te konvencije - \\server\pristup\putanja...putanja\ime.fajla
sveopšti dogovor o imenovanju, takođe i sam skup na kome je dogovor postignut (i Ženevska konvencija, dakle saziv ženevski, je održan nekad)
Sveopšti je ako ste Majkrosoft; ako ste van toga, onda vam je malkice smešno.
vacuum cleaner
usisivač
čistač vakuuma ili vakuumski čistač
Vakuum mnogo moćno zvuči, a usisavanje ne postoji kao reč, nego samo sisanje, i ima neka dodatna značenja koja ne pomažu prodaji. To što potpritisak i vakuum nisu isto (kao što 0,8 i nula nisu), nije bitno, bitno je da smo smislili nešto bombasto što će da se prodaje. A bilo je i primedbi "ako uspem da nađem prljav vakuum, otkud znam da će ovaj da ga očisti?".
vintage
staro dobro, nešto po starom receptu
berba
prvobitno je imalo veze sa vinom, kazalo se "vintage 1959", a posle su počeli da ga koriste za sve i svašta, čak i sir.
volume
jačina zvuka (i to kao amplituda, glasnoća i dinamika)
zapremina
Pitati inženjera koji je tako krstio potenciometar za jačinu na pojačalu za zvuk. Možda je i imalo neke veze, fizički.
what do we do?
šta da činimo?
šta mi radimo?
Možda je skraćeno od "šta sad radimo" (what do we do now) a ovo od "what should we do now" (šta sad da radimo). Tokom nekog od tih skraćivanja smisao reči je postao nebitan, fraza znači to što znači i gotovo.
whipped cream
šlag, mlaćenica
bičevana pavlaka, šibana pavlaka
pokušavam da zamislim mlekadžiju koji zamahuje bičem ili šibom po pavlaci i ne ide mi
WM_QUERYENDSESSION
pitaj da li može da se izađe iz seanse
svašta, može "pitaj završnu seansu", "pitaj da li je već kraj seanse", "seansa na kraju upita".
Majkrosofte, Majkrosofte, ubaci nekad i nešto nedvosmisleno a ne svaki put po tri imenice a mi da pogađamo koja izigrava glagol.