Diverzanti

>>Engleski nije usamljen u navici da iskrivljuje značenja tuđica. Kao što je "pathetic" ispalo "bedan", i "balance" ne znači ravnotežu nego upravo ono što na računu kvari ravnotežu, tj saldo... tako smo i mi poprimili gomilu reči kojima smo zagubili poreklo.

osveženo dne 21-X-2018 21:45:08

dosta, ajmo nazad

izraz kod nas znači a potiče od
agregat pomoćni generator struje zbirno stanje, skup uzet kao celina
ambulanta zgrada gde je ordinacija mesnog lekara lat. "koji hodaju", tj označava pokretne pacijente - nepokretni se smeštaju (hospitalizuju)
arterski bunar arteški bunar, kakav je izmišljen u Artoau u francuskoj brkanja arteškog i arterijskog; dobro nije ispao artiljerijski
bandaš obod točka, po čemu gazi kad ostane bez gume zavoj
desant bilo kakav masovan vojni napad metodom transportovanja većeg broja pešadije na lice mesta descent, dakle spust, što se u francuskom izgovara desant (mada je pitanje da li izgovaraju to t), te važi samo za padobranski napad
direkcija uprava, direktorat, tj zgrada gde se to nalazi smer, pravac
diskont Prodavnica koja nekako uspeva da smamulja propise pa prodaje bez poreza na malo jer se vodi kao veleprodaja. Popust.
dispanzer bilo koja zdravstvena ustanova tog imena točilo, naprava iz koje se izdaje, toči ili dozira bilo šta - tečni sapun, lekovi, toalet papir...
diverzija bombaška akcija, dizanje nečega u vazduh (u partizanskoj literaturi; danas je izviđanje i delovanje u neprijateljevoj pozadini) Skretanje pažnje. Diverzantska akcija uopšte ne mora da koristi eksplozive - ona samo treba da odvuče pažnju neprijatelja na pogrešnu stranu.
dragstor bakalnica koja radi i noću drogerija, apoteka
funkcija položaj, najčešće politički ili visok činovnički, gde se više slika nego što radi funkcionisati, dakle činiti, raditi nešto; takođe iz matematike
hol predvorje sala (eng.), hodnik (am.)
insert isečak (iz većeg snimka) umetak, ubaciti
invalid sakat, bogalj, hrom - zajednički naziv ne valja, neispravan - no za ovo su nam kanda krivi Francuzi, od kojih smo ovo maznuli
kolizija nesaglasnost među propisima ili drugim javno izrečenim tekstom sudar
komemorativan sednica ili drugi skup kad neko važan umre u znak sećanja (spomen park, poštanska marka, izdanje nečega)
komocija udobnost, opuštenost, prostranost gungula, urnebes, uskomešanost
konspiracija mere koje se preduzimaju da tajnu organizaciju ne provale - ratna imena, lažne isprave, govor u šiframa, mrtve javke zavera
legitimacija lična isprava dokaz o legitimnosti, tj zakonitosti
manifestacija masovan javni skup ili priredba ispoljavanje, pojavljivanje
non-stop neprekinuto radno vreme, bez pauze voz koji ne staje na manjim stanicama
notes Tefterče koje se nosi sa sobom da se pribeleži štogod; za to su se obično koristili rokovnici, dok ih je bilo, ili sitne sveščice kakve su profesori stranih jezika preporučivali za beleženje novih reči. Stane u džep. "Beleške", tj "notes", što je verovatno pisalo na koricama ranijih primeraka.
optimalan najefikasniji, koji najbolje zadovoljava uslove, u datim okolnostima, koliko se već može optimus - najbolji (lat)
partizan borac iz NOV i POJ stranački, partijski
poligon mesto za isprobavanje nečeg mnogougao
reflektor izvor usmerenog svetla, obično kombinacijom sijalice u žiži paraboličnog ogledala i možda još sočiva odbijač, odbojnik, uređaj koji odbija talase (zvučne, svetlosne, radio, npr. na anteni), mada i u stranim jezicima pre svega znači izvor usmerenog svetla.
regres dodatak za godišnji odmor nazadovanje - suprotno od progresa
reklama plaćeni oglas za prodaju nečeg ili propagandu neke ideje Iz francuskog, gde valjda znači (višekratno) izvikivanje (robe, ali i sokolarsko dozivanje). Nema veze sa engleskim "reclaim", tražiti povraćaj, s tim ima veze reklamacija.
rekvizit scenska potrepština Potiče od rekvirirati, što kod nas znači "oduzeti uz priznanicu, isplata posle pobede"... s tim što pozorišta svoje rekvizite uglavnom prave sama.
revanš prilika da se uzvrati (još jedna utakmica, uzvratna poseta, sledeći put ja častim) osveta
sankcionisati kazniti, propisati kaznu odobriti, regulisati zakonom
spot kratak video sa jednom pesmom ili jednom reklamom. Valjda od toga što je zauzimao jedno mesto u teve programu ("spot" - mrlja, mesto, fleka, opaziti), mada bi se to vreme predviđeno za nešto pre zvalo slot (tačnije, "time slot" - pregradak u vremenu).
transparent natpis koji nose demonstranti proziran