Šta celo, koje celo?

Šta je ovo?
Ne znam kako se zove ova pojava u jeziku. Ovo nije pars pro toto, što je stilska figura kojom se govori o delu nečega a misli na to celo. Ovo je više delirični stadijum toga, kad se deo neke fraze istrgne i koristi umesto te fraze; fraza se tu ne samo izostavlja nego i zaboravlja.
26-VI-2015 - 14-XI-2023 idi kući  
reč
zamenjuje frazu
zašto to ne valja
feta
sir na kriške
jer je izvorno bilo „odseci mi jednu fetu sira“ (još se tako kaže u Dalmaciji)
esencija
koncentrat za veštačka pića
Verovatno po sličnosti sa esencijalnim uljima, koja su mirisna komponenta biljke iz koje se vade. Ovo je isto mirisni koncentrat. Osim što je veštački i nikakve suštine (esencije) tu nema.
Još je luđe u francuskom, gde ista reč znači benzin.
motorka
lančana testera
ostale stvari ženskog roda, koje takođe imaju motore, nisu motorke.
rotacija
rotaciono svetlo (koje već odavno ne rotira, to sad žmiga elektronski)
jer reč rotacija pre svega znači kružno smenjivanje (političara na funkcijama, predsedavajućeg po članicama, guma na kolima), a u osnovi znači vrtnju, obrtanje
kristalno staklo
brušeno staklo
jer staklo ne da nije kristal, nego je suprotno od toga; zašto je reč kristal uopšte ušla u igru, pitati šićardžiju koji je to uveo pre vek-dva-tri.
vehaes
video rikorder
VHS je samo format, kao što je pre njega bio naprimer betamaks. Dakle specifikacija koja kaže kakva traka, kojom brzinom, kako se na nju zapisuje itd. U tom formatu onda postoji VHS kamera, VHS traka i kaseta, VHS puštač i možda još poneki pomoćni uređaj.
sat
strujomer, vodomer, plinomer
Jer imaju nešto kao skazaljke, a strujomer ima i uklopni sat koji je nekad čak i kuckao (ali kad se kaže "sat" ne misli se na njega nego samo na strujomer).
metar
merna traka
Merna traka je u stvari dugačka između metar ipo i čak petnaest metara. Nejasno je na koji od tih metara se misli.
stereo
stereo ozvučenje
postoje i stereo slušalice, stereo mikrofoni, i sva 3D tehnika je stereo (-grafija , - metrija), prijemnici, pojačala, predajnici, mikroskopi, dvogledi (najstariji stereo uređaj koji se još uvek koristi!) itd, ali kad kažu "stereo" niko ne misli na njih.
prašak
deterdžent, tj prašak za pranje
Uglavnom zahteva kontekst, jer ima i drugih neoznačenih praškova. Nisam baš čuo da se izraz koristi i za tečni deterdžent, ali nije isključeno.
ulje
slika rađena uljem
i to na platnu, što se takođe često izostavlja
struja
električna struja
Jer struja je oblik kretanja tečnosti i gasova, a na elektricitet se primenjuje više slikovitosti radi, kao zanimljiva slika koja bi mogla da dočara to kretanje elektrona.Danas već slabo ko pod rečju struja podrazumeva tečenje reke ili potoka; morske struje se poneko još i seti. Njih sretnemo ponekad, a električnu svakog dana.
olovka
grafitna olovka
Jer postoje i hemijska i patent olovka no izraz "grafitna olovka" se nije primio. Povrh toga, reč "olovka" je zaostala iz vremena dok je u sredini bio olovni, ne grafitni, štapić.