Šta celo, koje celo?

>>Ne znam kako se zove ova pojava u jeziku. Ovo nije pars pro toto, što je stilska figura kojom se govori o delu nečega a misli na to celo. Ovo je više delirični stadijum toga, kad se deo neke fraze istrgne i koristi umesto te fraze; fraza se tu ne samo izostavlja nego i zaboravlja.

osveženo dne 27-VII-2017 08:39:34

dosta, ajmo nazad

reč zamenjuje frazu zašto to ne valja
akcija akciona prodaja Možda i pun izraz ima nekog smisla u trgovačkom internom žargonu (rasprodaja samo neke robe i to ne nužno odvojene u stranu nego često pomešane sa ostalom), al' ovako skraćeno... postoje i radna akcija, akcija i reakcija, akcije na berzi.
element neprijateljski element Fraza kojom su tokom partijske borbe označavani ubačeni provokatori ili agitatori (stvarni ili nabeđeni).
element kuhinjski element Bilo koja od kutija u današnjoj kuhinji, osim one koja sadrži sudoperu (ta se zove sudopera). Dele se na viseće i stojeće elemente. Krivica je do izumitelja, koji nisu umeli da smisle bolji naziv za te kutije.
esencija koncentrat za veštačka pića Verovatno po sličnosti sa esencijalnim uljima, koja su mirisna komponenta biljke iz koje se vade. Ovo je isto mirisni koncentrat. Osim što je veštački i nikakve suštine (esencije) tu nema.
esencija koncentrat sirćeta Samo donekle spada ovde, jer mislim da se radi o brljotci nekog ranijeg proizvođača koji je stavio ovu reč na etiketu.
hemijska hemijska olovka Postoji i hemijska industrija i još dosta stvari (čak i da se ograničimo samo na imenice ženskog roda), ali se podrazumeva olovka.
klima klima uređaj Jer klima su preovlađujuće vremenske prilike na nekom mestu, a ne dvosmerni izmenjivač toplote. "Kakva je klima kod vas?" - "U kvaru."
koncentrat pojačana hrana za svinje ili živinu Osnovno značenje reči je u hemiji i metalurgiji, gde je koncentrat ono stanje materijala kad je iz njega odstranjena jalovina i većina drugih primesa. U praksi, međutim, ljudi tim hrane živinu i svinje.
kristalno staklo brušeno staklo jer staklo ne da nije kristal, nego je suprotno od toga; zašto je reč kristal uopšte ušla u igru, pitati šićardžiju koji je to uveo pre vek-dva-tri.
mašina pisaća mašina Ovde je govornik neodređeno svestan da postoje i druge mašine ali mu to uopšte ne smeta, oslanja se na kontekst
mašina perilica za rublje Isto zavisi od konteksta, u ovu se stvari ubacuju, ili je ona završila, ili je izbacila vodu, ili otkinula dugmad.
mašina šivaća mašina Ova će da zašije ono što je ona za pranje poderala. "Mašina mi poderala rukav, moraću da sednem za mašinu da to zakrpim"
mašina računar Uvođenjem ove nastala je zbrka, jer se i za nju seda (pa i da se zakrpi nešto); najčešće treba poznavati govornika pa znati da li šije ili seda za računar.
mašina lokomotiva Jer njen vozač nije lokomoti-nešto, nego mašinovođa. "Hej, mašino, pusti paru jače" reče Bora Čorba u vreme kad su preostale parnjače još samo premeštale vagone po stanicama; na prugu su izlazile samo dizelke i one moto... na struju.
mašinica nularica Izum čuvenog Slavka Vorkapića (registrovana pod imenom "zero mark", zato se zove nularica, šiša "na nulu"), kojeg su i berberi i mušterije svejedno zvali mašinica - mada su svoje mašinice imale i druge struke.
metar merna traka Merna traka je u stvari dugačka između metar ipo i čak petnaest metara. Nejasno je na koji od tih metara se misli.
mobilni mobilni telefon Postoji još pedeset stvari koje su mobilne, ali samo telefon se podrazumeva.
motorni sa benzinskim motorom Jer su trgovci odnedavno dobili uputstvo da oni na struju, što imaju električni motor, nemaju motor nego su na struju, a ovi su motorni.
olovka grafitna olovka Jer postoje i hemijska i patent olovka no izraz "grafitna olovka" se nije primio. Povrh toga, reč "olovka" je zaostala iz vremena dok je u sredini bio olovni, ne grafitni, štapić.
patoka slaba rakija pred kraj procesa destilacije Jer sadrži patočna ulja, koja možda nisu štetna ali sigurno kvare ukus.
prašak deterdžent, tj prašak za pranje Uglavnom zahteva kontekst, jer ima i drugih neoznačenih praškova. Nisam baš čuo da se izraz koristi i za tečni deterdžent, ali nije isključeno.
prašak prašak za pecivo Samo u kontekstu pečenja testa; kad se izgubi kontekst brka se.
sat strujomer, vodomer, plinomer Jer imaju nešto kao skazaljke, a strujomer ima i uklopni sat koji je nekad čak i kuckao (ali kad se kaže "sat" ne misli se na njega nego samo na strujomer).
stereo stereo ozvučenje postoje i stereo slušalice, stereo mikrofoni, i sva 3D tehnika je stereo (-grafija , - metrija), prijemnici, pojačala, predajnici, mikroskopi, dvogledi (najstariji stereo uređaj koji se još uvek koristi!) itd, ali kad kažu "stereo" niko ne misli na njih.
struja električna struja Jer struja je oblik kretanja tečnosti i gasova, a na elektricitet se primenjuje više slikovitosti radi, kao zanimljiva slika koja bi mogla da dočara to kretanje elektrona.

Danas već slabo ko pod rečju struja podrazumeva tečenje reke ili potoka; morske struje se poneko još i seti. Njih sretnemo ponekad, a električnu svakog dana.
transfer transfer neprijatnosti Nov žargonski izraz koji se već skratio. Otprilike "umesto njima, meni je neprijatno što ih gledam kako se brukaju".
tranzistor tranzistorski (prenosivi!) radio Većina ni ne zna šta je tranzistor, a i kad imaju tranzistorski radio koji nije prenosiv, ne zovu ga tranzistorom, a i kad bi sad imali prenosivi radio na integralna kola (ko bi se danas zezao sa pojedinačnim tranzistorima) opet bi ga zvali tranzistorom.
uesbe USB fleš disk Što se ponekad da shvatiti iz konteksta, inače može da bude USB miš, tastatura, kamera, ventilator, svetiljka, spoljni disk (optički, flopi, tvrdi ili neka egzotičnija vrsta), punjač za nešto, priključak za kameru/telefon/tablet, razvodnik
ulje slika rađena uljem i to na platnu, što se takođe često izostavlja
vehaes video rikorder VHS je samo format, kao što je pre njega bio naprimer betamaks. Dakle specifikacija koja kaže kakva traka, kojom brzinom, kako se na nju zapisuje itd. U tom formatu onda postoji VHS kamera, VHS traka i kaseta, VHS puštač i možda još poneki pomoćni uređaj.
vodenica mlin Čak i mlin za kafu, ručni, koji nikad vodu ne vidi, se ponekad zove "vodenica za kafu". Jer najstariji mlinovi su radili na vodu.