parking

10-XI-2014 16:18

Mesta za parkiranje su mnogo veća nego u Evropi - uvek možete proterati kolica iz samousluge između dva automobila. Ispred prednjih točkova skoro svuda je mali, zaobljen, zidić od betona visine ivičnjaka, za svaka kola ponaosob, da ne bi moralo mnogo da se pazi prilikom manevrisanja.

Retko gde je udešeno da se parkira ukoso; po pravilu se parkira pod pravim uglom u odnosu na prolaz, a mesta za manevrisanje uvek ima. U prolaz bi moglo da stane još toliko kola. Međutim, kad baš moraju da se parkiraju uz ivičnjak, dosta su vešti. Oni koji se usude da to probaju.

Na Menhetnu je parkiranje veoma skupo, jer je prostor ograničen; na nekim mestima se problem ublažava parkiranjem na sprat:Za parkiranje postoji dosta garaža; negde se plaća, negde ne, negde ponekad, negde neki plaćaju neki ne. Naprimer, univerzitetske garaže su (možda) besplatne za studente i osoblje, ili uz školarinu sleduje i godišnja pretplata. Firme mogu da iznajme određen broj mesta za svoje radnike, s tim što ne mora da znači da pretplata važi i uveče i prekonoć; kako gde.

Parkirališta za komutere obično postoje oko perifernih stanica metroa - ovi što stanuju dalje, ostave tamo kola, metroom odu na posao.

Tzv prelivna parkirališta su dodatna mesta, malo podalje, gde se usmerava višak vozila kad je veća gužva - za koncerte, utakmice, slavlja itd.

Parkiranje u sopstvenoj ulici vam nekako dođe garantovano; ponegde i izričito dobijate dva mesta za parkiranje uz stan, piše u ugovoru. To, međutim, važi samo ako ta mesta pripadaju stanodavcu, ili ste im sami vlasnik. Ako pripadaju gradu, može ladno da vam se desi da, ako u komšiluku imate crkvu, određenih dana crkva zakupi sva mesta u određenom delu ulice i može da vam se desi da odete po nešto a kad se vratite nemate gde da se parkirate, jer danas vaše mesto pripada gospodi drugovima članovima. Šta ste platili gradu platili ste, danas to nije dovoljno.