12-IX-2001.

Форд гледа да промува некакве папире (нова фирма коју би направили он и старији син) да преусмери посао за Лејвор, последњу живу муштерију Зиро Дистанса. Већ сам урадио нешто припреме за нову сезону ЕОНСа - проверио да генератор увоза ради итд. Фора је што, за разлику од осталих верзија где је проверавао за сваку колону да ли постоји у сваком реду (а и ако постоји, мора да провери и вредност из те провере), овај изгенерише код да обрађује само колоне које нађе, и тако не мора у сваком реду да проверава за све колоне да ли постоје. По неком мом рачуну, то је око 40000 ако/онда провера по увозу, и брже је за 1 до 2 реда величине. Форд рече да само држим подгрејано док он преговара с неким из банке.

За јуче ништа од тих преговора, јер је цела земља гледала пренос. Изгледа да свуда по канцеларијама има телевизора - наводно је и у самом Пентагону била наређена евакуација али су се вукли, гледали пренос из Њујорка.

(... 57 речи...)

На УАу, неком ко је фрустриран јучерашњим призорима:

Све је то врло разумно и схватљиво. Једино имам примедбу на „обрачун са државама“, јер ће страдати људи као ти и ја, а стварним кривцима вероватно неће бити ништа, обучени су за рат, имају обавештајне податке итд. Могло би се тврдити да није ствар у државама него њиховим владама, а свака земља има тачно онакву власт какву заслужује. А онда иста логика може да важи и код терориста - брига њих колико ће цивила да страда јер се они свете за недела њихових влада, дакле заслужено је. Ту логику „криви владу, убијај народ“ сам видео пречесто на делу у прошлој деценији, са свих могућих страна. Већину ратног лудила је терала баш таква логика, а од ње су били на добитку само ратни господари и њихова камарила.

Одговарам и на нешто што је написао Пејџ:

Осим редовно сумњивих које Еван спомиње, не заборави нафтне компаније. Штагод да ОПЕК уради, Шел, БП и остали ће да зараде. Чак и од кризе '73. је већи део профита од несташице бензина и поскупљења отишао у џепове Седам Сестара (како зову те веће компаније), а не произвођачима те нафте.

Имају осећај да их израбљују, а испадну криви што цео богати свет трпи од поскупљења.

Још један могући разлог би могао бити пренападан приступ разних трговаца са запада уопште, који гурају западни начин живота, све мислећи да доносе просветљење и образовање, а руше традиционални начин живота. Ови могу да мисле да остају без идентитета - што може да објасни ирански случај.

И да не пропустим ММФ и Светску банку, које су разрушиле више привреда и увалиле разне државе дубоко у дугове. Читао сам доста о томе и коликогод да се у уверљивост тога може сумњати, сасвим је могуће да многе земље трећег света осећају да су их те две институције не само изиграле, него и опљачкале и темељно сјебале. У случају арапских земаља, сва та зла воља обухвата и САД, које имају значајног удела у обе.

Како се било шта од тога, или све заједно, диже на степен мржње и камиказа, немам појма. Из досад виђеног знам да рат не прави боље људе, а у доста случајева многи се препусте својој нецивилизованој страни, са све осећајем да је све дозвољено и сваки облик освете је дозвољен. Ако Америку виде као непријатеља (у Ираку, Ирану) или заштитника непријатеља (Израела), да се очекивати да ће неки појединци кренути тим путем. Видеће себе као борце за слободу, а кад виде своје побијене породице, узеће и небом дано право на сваку освету коју смогну.

Рачунај и да сам давно престао да читам такве ствари. Ово пишем да извучем нека стара питања, која садашња криза може да замагли, зарад ширине дискусије.

Пишу моји:

Кад се друге земље боре против тероризма то је непоштовање људских права.

Пишем ја њима:

Јуче је у првим сатима било доста коментара од обичног света како се боје шта би ЏВБ могао да уради непромишљено. Онда су медији мало дошли себи и овакви коментари су нестали.

Та логика да ће морати у обрачун са целим државама изгледа нишани Авганистан, али је тамо проблем што су сами измислили и помагали талибане. А та логика да су цели народи одговорни за оно што ураде они на врху је управо оно што су терористи урадили, и што су и они сами радили кад су бомбардовали нас, Ирак, Либију, Судан, Вијетнам и кога све не. Једнако брину за цивиле који успут страдају и једни и други.


Спомиње се: Алан Робин (Форд), ЕОНС, Зиро Дистанс (Зиро), Лејвор, Пејџ С Стивенсон, УбикАгора, на енглеском