11-II-1976.

По Амстердаму. Свратио са Гари прво до универзитета, доручковали у кантини. Самоуслужно, са доста рибе, па и сирове из туршије. Морао сам то да пробам, није доста лоше. Каже да је касирка југо, а и доста има доктора овде са презименом на -ић.

Прошли кроз вежбе на стоматологији, вајају зубала. Вежбај, вежбај. Тражио је неког. Касније тог дана чујем да је била фрка око неког другара из Алжира, Туниса или тако неког Јемена, коме је понестало пара али је имао пола киле хашиша, а они му помагали око распачавања. Онда су њега ухватили, а они се сви здали да уклоне све везе и трагове - писма, фотке где би га можда било. Сви су били нешто нервозни, ово би могло да их кошта каријере. Овог другара је тражио да би чуо има ли вести и да ли се сећа да ли је још неко фоткао на оној журци.

Ја на Даму.

Ја на Даму.

Отишли онда на Дам, попили пиво у Хопеу. На шанку полепљене све могуће новчанице, каже ако му донесеш неку коју нема, џабе пиво. Нашао сам динаре из прве, нема џабе пива. Мислим да смо пили Амстел, истоимена река протиче туда (ал' откуд знам које је река које су канали).

Не сећам се где смо ручали, можда је тад био онај другарски пасуљ у кујни у дому, није било лоше ама све то слабо зачињено. Око подне смо се разишли на можда сат, па сам тад претворио неких 100 марака у гулдене и у дућану одмах поред мењачнице купио 30мм објектив за Практику. Сви наредни снимци су снимљени њим, и много још тога наредних двадесетак година. То ми је постало главно сочиво.

Отишли у биоскоп да видим Фелинијев "Сатирикон" - то се не пропушта. Био је на неком од раних Фестова, пре можда четири године, али никад није стигао у биоскопе а ни на ТВ (а и онда би ваљда био мало, хм, скраћен). Звук на италијанском, титлови холандски (не синхронизују као Немци), а Гари ми је помало преводио, па се сложио некакав утисак. Коштало ме 13 гулдена, њему се није ишло ал' ако ја частим, ОК.

Ово је снимљено после биоскопа, требало би да је то трг Ватерло, где је преко дана бувљак. Овде већ затварају и пакују. Атмосфера ме подсетила на Вајдин филм „Све је на продају“, чије се радње сећам скроз погрешно, тј сећам се али сам мислио да никако не може баш тако да се зове. Али зове се.

Увече смо отишли у неки кафе, негде у подруму неке стамбене зграде, где смо пили женефер (клеку, у међувремену извезену у Енглеску, где је постала џин). Разбуктала се расправа о плакату на плафону, где је писало "престаните / са дрогама / секс је бољи". Није био залепљен него прикачен, помало је висио, па са први ред видео или није, зависно од угла. Па онда, је ли секс бољи са дрогама или него дроге?

Након два пића смо отишли у клуб студената психологије, у подруму зграде за рушење. Приземље и остало је било у распаду, али подрум су фино средили. Није било много столица, и није било чаша. Имали су буре с пивом и нормалне флаше са керамичким чепом на опругу, па се пунило. Пиво је било два гулдена, колико се сећам, црно и баш добро. Холандски студенти не подносе лоше пиво.

Био је један, пљунут лик из неког америчког пандурског филма, сликовита епизода, испитују га а он одговара на све са "фаааааааак ју", прва реч октаву више. Кажем му на кога личи, и не да се сетио филма, него и одглумио то, тачно тим гласом.


Спомиње се: Аријан Ферсхор (Гари), југо, практика, на енглеском