lalinski, 1961-1980 [2]

Šta je ovo?
Pošto sam, srećom, odustao (zasad) od ideje da viceve treba ispričati uživo ili makar video, ostaje ovo više kao refrentna zbirka viceva. Jer nisu vicevi za čitanje nego da se pričaju. Ovo je podsetnik.
Zahvaljujem radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji Burundija što su me nagovorili, i sebi što sam dozvolio da me nagovore.
Godine i ostale napomene ispod vica, gde ih ima, označavaju poreklo, a ne stvarnu starost vica. Tada i tamo sam ga našao.Osim Burundija, drugi izvori su:
sezam - što su u stvari dva BBSa iz devedesetih, staari Sezam na Bigzovim serverima negde na Skadarliji, i novi Sezam časopisa Pisi-pres, potonjeg Oriona
suština - komšijin blog, gde i sam piskaram i gde sam Komšija.
imejl - sopstvena imejl arhiva od 1997 naovamo (sa dosta rupa u prvoj godini)
18-IV-2020 - 3-XI-2020 idi kući  
Pitali jednom Lalu da l’ zna šta je to kabel. On kaže: “Ta znam, kako ne bi’ znao, jeo sam sto puta!” Onda oni: “Pa nije Lalo, to se ne jede, to je ono za struju… “E, ondak nisam”
2012, suština, ali potiče iz neke serije emisija iz sedamdesetih, kad je Kamenko Katić po pola sata pričao sa običnim ljudima.
Čuo Lala da je crncima jako dugačak kurac, pa pitao jednog kako to. Kaže ovaj to mora da se lupa sa dve cigle s obe strane, desetak spljeskavanja dnevno, nedeljama ako treba, dok ne bude kako treba.
Sretne ga crnac narednog vikenda, pita kako mu ide.
- Boju sam trefio, sad još dužinu.
1977
Lala kod lekara, krenuo da priča.
- Jedared tako stignem kući kad ono moja Sosa s poštarom. Izvadim pušku, sad ću da je ubijem. Krene ona da me ubeđiva da neće nikakvog dobra od toga biti - ona će pod zemlju, ja ću na robiju, ovaj će da nađe neku drugu, ša si uradio. Nego sedi, popi kafu, razmisli malo. I stvarno, u pravu je.
- Dobro, ali...
- E al drugi put je zateknem sa komšijom, reko sad ću d'ubijem njega, al' krenedu oboje da me ubeđivu da neće to valjati, on će pod ledinu, ja na robiju, ona će da nađe drugog, neg'da sednem, popijem kafu, razmislim. I stvarno, u pravu su.
I nastavi on da priča sve moguće kombinacije, koga je teo d'ubije, kako su ga ubeđivali da neće to valjati i... prekine ga doktor
-Ama dobro, jasna mi je priča, nego zašta si ti došo, pređi na stvar već jednom. Šta te muči?
- Pa te silne kafe, doktore, da mi ne naškode, a?
oko 1975
Lala u Amsterdamu
Došao Lala na sajam cveća u Amsterdam i tamo menja iskustva sa ostalim proizvodjačima cveća. Gleda one lale, ruže, bele rade i ostalo pa pita:
"Može li od ovih belih rada da se napravi musaka?"
"Može" kaže Holandjanin.
"Ta kako!?"
"Pa uzmeš šerpu, staviš na dno red belih rada, pa meso, pa tako i na kraju poliješ jajima i staviš u rernu da se zapeče. Zar vi isto tako ne radite?"
"Ta ne radimo. Mi šerpu turimo potkrevet, Radu na krevet, šargarepu u Radu a jaja landaradu, landaradu !!!"
1973 kraća verzija, čuo od svojih; 1993 duža ali slabija, sezam. Ovo je d'bestov.
Turistički autobus zalutao u nekoj pariskoj zabiti. Vodič se pogubio sa kartom, vozač nema pojma kud da tera, i na kraju se obrate putnicima:
- jel zna neko od vas francuski?
Javi se Lala
- pa znam ja, al' meni to gadno
1978