crnogorski, klasični [4]

Šta je ovo?
Pošto sam, srećom, odustao (zasad) od ideje da viceve treba ispričati uživo ili makar video, ostaje ovo više kao refrentna zbirka viceva. Jer nisu vicevi za čitanje nego da se pričaju. Ovo je podsetnik.
Zahvaljujem radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji Burundija što su me nagovorili, i sebi što sam dozvolio da me nagovore.
Godine i ostale napomene ispod vica, gde ih ima, označavaju poreklo, a ne stvarnu starost vica. Tada i tamo sam ga našao.Osim Burundija, drugi izvori su:
sezam - što su u stvari dva BBSa iz devedesetih, staari Sezam na Bigzovim serverima negde na Skadarliji, i novi Sezam časopisa Pisi-pres, potonjeg Oriona
suština - komšijin blog, gde i sam piskaram i gde sam Komšija.
imejl - sopstvena imejl arhiva od 1997 naovamo (sa dosta rupa u prvoj godini)
13-IV-2020 - 21-IV-2020 idi kući  
"Dobro jutro radni narode Crne Gore. Udarac o bakrač označiće tačno neđe oko podne. Za rasanjivanje emitujemo radeničke i udarničke pjesme: 'Lezi ljebu da te jedem' i 'Prostri se ćebe da legnem'..."
Vodi đetić puža na lancu. Nailazi drugar
- a lijep ti taj puž
- ima sam ja i ljepšeg, al' mi uteka
Prelaze đetići Moraču na baš nezgodnom mestu. Kad su prešli na drugu stranu, reše da se prebroje, da provere da nije nekog voda odnela. Svi broje i niko sebe ne broji, te im uvek fali po jedan. Ko fali? Nikako da se sete ko bi falio, koje god ime spomenu taj se javi da je tu.
Reše da se oseru i prebroje gomile. Urade tako, prebroje, i ne fali.
- Eeee čuda božijega, međ govni nas ima, međ ljudi nas nema...
1971
-Zašto Crnogorac nosi pižamu dok vozi motocikl?
-Da bolje leži u krivini
-Kako se Crnogorac sprema za spavanje?
-Premešta ordenje na pižamu.
Dva Crnogorca za pisoarima. Vidi levi da desni piša u čakšire, pa ga pita što tako.
-Ko me jednom iznevjeri, ja mu više ruku ne pružam!
šta dobiješ kad Crnogorca ispečeš u rerni?
lenju pitu
a ako pregori?
samelješ i imaš prašak za spavanje
-A sto piješ, đevojko?
-Koka kolu.
-A đe ti je?
Zašto Crnogorce ne možete da vidite subotom i nedeljom u gradu?
Suše im se trenerke.
Vrati se Crnogorac iz Venecije, i opisuje šta je sve video:
- A, u Mletke vam je sve naočito. Iša sam i u operu. Gleda sam labuđe jezero. Izađe ti jedna vila, lijepa da ne može bit ljepša. Za njom izađe jedan đetić, kršan i naočit, lijep ka lutka te stade trkat za njom. Ona lijevo - on lijevo, ona desno - on desno. Kad u neka doba izađoše i druge vile i drugi đetići, svi u bijelo ka snijeg obučeni, te stadoše trkat svaki svoju da uvati, ali se one ne daju no sve bježe jednako. Gonili se oni jedno po sata, kad ti izađe najljepša među vilama u crno, i njljepši đetić u crno. Gonio je više od sata, trka za njom doklen je nije uvatio. Uvati ti on nju oko pasa te je diže više glave. Mi mišljasmo gotova je. Eto ti one rabote... a on je diže, zasmrđe mu te je u isti čas bači, okrete se i ode...
Pričaju (naravno) Francuz, Englez i Crnogorac o svojim ženama.
F: Ja mogu da obuhvatim rukama moju Mišel oko struka, ali ne zato što imam velike ruke, nego što je njoj struk tanak.
E: Kad moja Meri sedne na konja, vuku joj se noge po zemlji, ali ne zato što je konj mali, nego što ona ima dugačke noge.
C: Ja kad ujutru ustanem iz kreveta, ofraštim moju Živanu po guzici, odem na posa', i kad se vratim njoj se još guzica trese. Ali ne zato što ona ima veliko dupe, no što je meni kratko radno vrijeme.
1993