crnogorski, 1991-2000 [7]

Šta je ovo?
Pošto sam, srećom, odustao (zasad) od ideje da viceve treba ispričati uživo ili makar video, ostaje ovo više kao refrentna zbirka viceva. Jer nisu vicevi za čitanje nego da se pričaju. Ovo je podsetnik.
Zahvaljujem radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji Burundija što su me nagovorili, i sebi što sam dozvolio da me nagovore.
Godine i ostale napomene ispod vica, gde ih ima, označavaju poreklo, a ne stvarnu starost vica. Tada i tamo sam ga našao.Osim Burundija, drugi izvori su:
sezam - što su u stvari dva BBSa iz devedesetih, staari Sezam na Bigzovim serverima negde na Skadarliji, i novi Sezam časopisa Pisi-pres, potonjeg Oriona
suština - komšijin blog, gde i sam piskaram i gde sam Komšija.
imejl - sopstvena imejl arhiva od 1997 naovamo (sa dosta rupa u prvoj godini)
15-IV-2020 - 19-IV-2022 idi kući  
On se zakleo u svo kamenje crne gore (citiram) : "Ako lažem dabogda se svo kamenje crne gore u zemlju pretvorilo pa ja moro da je obrađujem" da nije podmetnuo ništa.
25/02/1993, sezam
- UPOMOĆ!!!! Upravo me je silovao neki Crnogorac!!!
- Pa otkud znate da je baš Crnogorac?
- Morala sam sve sama da radim.
1992
Crnogorac priča kako se vozio čamcem sa Italijankom.
Velju, doveslamo do one uvale, i ona reče "bači mi amore". I ja šta ću, jadan, bačim je u more. Ona odmah krene da viče "ajuto, ajuto", ama ženska glavo, velju, nije ti more ljuto, nego slano!
Pecaju negde na Tari Srbin i Crnogorac, udaljeni nekih desetak koraka jedan od drugog. Kad, jednog časa, zatitra plovak i jednom i drugom. Trznu obojica, kad na obe udice - jedna ribica. Zlatna. Nastaje džumbus: moja je, ne moja je, nećeš ti meni, sevnu nož, potegne se utoka, kad viknu ribica:
- Ama, jeb'o bas blagi bog, kreteni nijedni! Prestanite da se bijete, smučili ste mi se već! Ispuniću obojici po tri želje, pa se nosite obojica u
pizdu materinu! Hajde, ko će prvi?
Crnogorac bude glasniji:
- A ja ću, no ko bi prvi!
- Hajde, reci šta hoćeš...
- A je li bilo što, baš sve što mi srce šćedne?
- Baš sve, hajde govori...
- E, pazi ribetino što ti velju, ovako: da se ovoga časa Crna Gora načini da bude samostalna, nezavisna, samosvojna, samoglavna, samodovoljna, međunarodno priznata, ekološka država, čoče, kakove na ovaj svijet nema, da joj i Rusi zavide!
- Dobro, evo, ispunjeno!
- A je li baš išpunjeno, oca li ti očinjeg?
- Baš ispunjeno. Šta hoćeš dalje?
- E, sad. Da načiniš da se sva crnogorska braća, od kojega god da su plemena, ovoga časa vrate, nađu i budu sa svim svojijem u samostalnoj,
nezavisnoj, samosvojnoj, samoglavnoj, samodovoljnoj, međunarodno priznatoj, ekološkoj državi, coce, kakove na ovaj svijet nema, da joj i Rusi zavide!
- Dobro, gotovo!
- A je li baš svaki doša kuci?
- Baš svaki. Šta ti je treća želja?
- E, sad najvažnije, i da valjano bude. Da načiniš jedan zid, ka kineski, ali ne mora baš ka kineski, no da liči i da valja i da traje ka kineski,
između Srbije i samostalne, nezavisne, samosvojne, samoglavne, samodovoljne, medunarodno priznate, ekološke države, čoče, kakove na ovaj svijet nema, da joj i Rusi zavide!
- Dobro, evo ti i zid.
- A je li baš svude taj zid do Srbije?
- Jeste, baš je svugde. Hajde sad ti, šta su ti želje?
- Je li, da te pitam - rece Srbin - a jesi li ti zaista ispunila sve te tri želje ovom ludaku?
- Jesam, naravno, pa ja sam svemoćna zlatna ribica.
- Pa, dobro onda: daj mi jednu kafu, jedan Rubinov vinjak i malu kiselu.
2000.