esnafski [5]

Šta je ovo?
Pošto sam, srećom, odustao (zasad) od ideje da viceve treba ispričati uživo ili makar video, ostaje ovo više kao refrentna zbirka viceva. Jer nisu vicevi za čitanje nego da se pričaju. Ovo je podsetnik.
Zahvaljujem radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji Burundija što su me nagovorili, i sebi što sam dozvolio da me nagovore.
Godine i ostale napomene ispod vica, gde ih ima, označavaju poreklo, a ne stvarnu starost vica. Tada i tamo sam ga našao.Osim Burundija, drugi izvori su:
sezam - što su u stvari dva BBSa iz devedesetih, staari Sezam na Bigzovim serverima negde na Skadarliji, i novi Sezam časopisa Pisi-pres, potonjeg Oriona
suština - komšijin blog, gde i sam piskaram i gde sam Komšija.
imejl - sopstvena imejl arhiva od 1997 naovamo (sa dosta rupa u prvoj godini)
11-IV-2020 - 12-IV-2020 idi kući  
Lik zakasni na posao. Pita ga šef gde je, kaže
-zajebo sam se
-šta, budilnik omanuo?
-ma ne, naprosto sam se zajebo
-ušao u pogrešan autobus?
-ama bukvalno sam se zajebo
-ne razumem
-e jesi mi šef i jesmo inače drugari, al' nekad čovek mora da ti nacrta. pazi, deca se igraju, igraju pa se zaigraju. komšinice pričaju, pričaju pa se zapričaju...
1981, od lika iz Sakula
Na jednu žurku bili pozvani dva 'muzičara' slepi i gluvi :O.
Prodje neko vreme, i slepi pita kolegu:
- Jel' raja već pleše?
- A jel' mi sviramo?
Mladi pop na praksi kod starog. Par dana se nije usuđivao da počne sa propovedima, dok mu stari nije rekao da tremu ubija duplom ljutom. Ovaj se ohrabri (dva tri puta) i održi napokon propoved. Parohijani oduševljeni, samo što ga nisu na ramenima izneli. Kad se svet razišao, pita on starog popa kako
je bilo, a ovaj će:
- Dobro je bilo, vrlo, ovako, živahno, a i niste mnogo ni grešili.
- Grešio sam? A u čemu to?
- Pa, prvo, Adam je zagrizao jabuku a ne Evino dupe; drugo, kad ih je gospod iz raja isterao, nije ih oterao u materinu, i treće, na kraju se kaže "amin" a ne "fajront".
oko 1969
Navalio jedan mucavac da ga prime da radi kao trgovac, ima i školu i sve... gazda se nećkao jer mucavac baš nije za trgovca, ali pristane da ga uzme na probu. Jednog dana ostave ga samog u radnji. U neko doba seti se gazda da proviri kroz špijunku da vidi kako se ovaj snalazi.
-dobro, tttto je onda sssssilk i udica... ...dinara, jjjoš nnnnešto? NE? A nnnna šta ćete da okačite taj ssssilk? Na prst? AAAAAajte molim vas, pppa trebaće vam šššštap. A kkkkako mislite da
pecate?
-pa stanem i spustim udicu u vodu.
-eeeee pa zzzar vam nnnije žžžžao da pecate u pppplićaku? TTTreba vam dobar bbbbblinker, da zzzabacite do pppola reke.
-dobro, daj i taj blinker.
-i ššššta onda sa tako dobrim bbbblinkerom ddda stojite na ooooobali? bbbbolje da pecate iz čččamca sa sssredine rrreke.
....
-Momak, izvini, nisam verovao u tebe, ali svaka ti čast - primljen si za stalno. Čovek dođe da kupi silk i udicu a ti mu prodaš i štap i blinker i čamac i motor i ciradu i gumeno odelo i dupli rezervoar i kompas i šta sve ne.
-Izzzvinite šššefe, ali on nnnije došao da kkkupi uuuudicu.
-Ne? Nego?
-Ttttampone. Pppa ssam mu rrrekao "šššta ćeš kkući kad ti žžžena ima mmmmenzes, bbolje idi na ppppecanje".
1992, sezam. Ovaj vic je posle ekranizovan u "Folirantima"