politički, 1991-2000. [11]

Šta je ovo?
Pošto sam, srećom, odustao (zasad) od ideje da viceve treba ispričati uživo ili makar video, ostaje ovo više kao refrentna zbirka viceva. Jer nisu vicevi za čitanje nego da se pričaju. Ovo je podsetnik.
Zahvaljujem radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji Burundija što su me nagovorili, i sebi što sam dozvolio da me nagovore.
Godine i ostale napomene ispod vica, gde ih ima, označavaju poreklo, a ne stvarnu starost vica. Tada i tamo sam ga našao.Osim Burundija, drugi izvori su:
sezam - što su u stvari dva BBSa iz devedesetih, staari Sezam na Bigzovim serverima negde na Skadarliji, i novi Sezam časopisa Pisi-pres, potonjeg Oriona
suština - komšijin blog, gde i sam piskaram i gde sam Komšija.
imejl - sopstvena imejl arhiva od 1997 naovamo (sa dosta rupa u prvoj godini)
18-IV-2020 - 19-IV-2020 idi kući  
Purger purgeru u tramvaju:
- Ma, razumijem ja to... Zagreb je veliki grad... sasvim je shvatljivo da u njemu ima 10000 idiota, ali da svih tih 10000 idiota radi u ZET-u... to ne mogu shvatiti!
(Legenda: ZET=Zagrebacki električni tramvaj)
1992
Pričaju Sloba i Šeselj:...
Sloba: Jao što lepo imam vlast... prosto ne znam šta da radim s tolkom vlašću!
Šešelj: Daj vuku.
Sloba: A? Je si ti lud????? Da je dam Vuku??????
Šešelj : Ma daj vuku da se vukujemo...
13/04/1992, sezam
Odluči Slobodan Milošević da se malo provoza Srbijom, da vidi kakvo je raspoloženje u narodu. I krene on Mercedesom, vozač napred, on nazad, bez pratnje, da ne bi privukli pažnju... Ulazeći u neko selo u Šumadiji nalete na neku svinju koja je pasla pokraj puta i slučajno izašla na asfalt. Vozač zaustavi auto, izađe da vidi šta je bilo, vrati se i reče:
- Gospodine predsedniče, Mercedes je neogreban, ali svinja je ubijena na licu mesta!
- Evo ti sto maraka, idi plati gazdi štetu, da se ne brukamo!
- Ali kako ću, ko zna čija je svinja, kome da platim?
- Jao, majmune jedan glupavi, pa idi u kafanu pa se raspitaj, tamo svi sve znaju, reći će ti. I požuri, treba još puno da vidimo!
I ode vozač u kafanu, a Milošević se baci na čitanje dnevne štampe. Pročita jedne novine, pročita druge, treće, a vozača nema. Već počeo mrak da pada... Dosadi Miloševiću da čeka i odluči da reskira i potraži ga lično.
Uđe u kafanu, kad tamo vozač sedi mrtav pijan za jednim stolom, oko stola svira muzika i igra kolo, na stolu igra pevaljka, gomila srče po podu, narodno veselje... Svi prisutni pijani k'o guzice...

Milošević zgrabi vozača za vrat, izvuče ga iz kafane i reče:
- Životinjo jedna pijana, jebao si mačku mater! Posle ovoga ćeš biti portir u garaži doveka, to ti ja garantujem! Pa dobro, vole jedan, gde sam ja tebe poslao?
- Nem...n'moj, hik, da se ljutite, gos'n pres'niče, nis' ja kriv...hik! Uđem ja u kfa...kafanu i kažem "ja sam vozač Slobodana Miloševića, ubio sam svinju, kli...koliko treba da platim", kad svi sk...skočiše na noge da me grle i da me ...hik, ljube! Kažu "kakvi da platiš, kaži šta piješ!!!"
27/05/1992 (kraća verzija, ova je od 16/08/1993). Do kraja 1992. se pojavila i verzija o Tuđmanovom vozaču.