politički, 1971-1980. [1]

Šta je ovo?
Pošto sam, srećom, odustao (zasad) od ideje da viceve treba ispričati uživo ili makar video, ostaje ovo više kao refrentna zbirka viceva. Jer nisu vicevi za čitanje nego da se pričaju. Ovo je podsetnik.
Zahvaljujem radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji Burundija što su me nagovorili, i sebi što sam dozvolio da me nagovore.
Godine i ostale napomene ispod vica, gde ih ima, označavaju poreklo, a ne stvarnu starost vica. Tada i tamo sam ga našao.Osim Burundija, drugi izvori su:
sezam - što su u stvari dva BBSa iz devedesetih, staari Sezam na Bigzovim serverima negde na Skadarliji, i novi Sezam časopisa Pisi-pres, potonjeg Oriona
suština - komšijin blog, gde i sam piskaram i gde sam Komšija.
imejl - sopstvena imejl arhiva od 1997 naovamo (sa dosta rupa u prvoj godini)
11-IV-2020 - 18-IV-2020 idi kući  
Helmut Kol, kad mu je došao neki tamo iz Njdžmbase, pravio gluposti, za zdravicom pitao uvaženog gosta "klo-klo gut?", za ručkom "njam-njam gut?", na šta se ovaj pravio lud i uzdržan. Posle ručka je gost odrzao govoranciju na savršenom nemačkom, i pitao domaćina "bla-bla gut?"
a možda su bile i osamdesete
Đe nam je Avdo?
U Italiji, evo već petu nedelju.
Pa što se ne vraća?
Ma oteli ga tamo neki teroristi... mrka kapa.
U jebote... pa je li baš Avdo moro ić u Italiju?
1977, dok je Aldo Moro još bio otet a nije još bio ubijen
Šta je bilo na snimku u crnoj kutiji kad je pao avion sa Džemalom Bijedićem?
"Daj malo ja da vozim"
1977
Zašto je Brežnjev lično došao na Titovu sahranu, a Džimi Karter poslao kevu?
Zato što je ovaj obećao da će mu jebati mater, a ovaj se zaintačio da razbije blef.
1980
Šta je to u Gorici na jednoj nožici?
Maršal!
1980
U Zagrebu sazidana nova trospratnica. Zamalo da izbije skandal, jer nema vecea. Projektanta u komitet na ribanje, i ispostavi se da je sve ok, jer
- na prvom spratu su studenti, oni ionako slabo šta i imaju da iseru
- na drugom spratu su penzioneri, oni sve što iseru daju na analizu
- na trećem su Mika i Savka, oni ne smeju ni da prdnu
1972. Već 1991. se prepričavao kao "na trećem su članovi SPSa".
Došao Brežnjev u posetu Jugoslaviji, obišao što ima da se obiđe i najzad kaže "E, sad bi da vidim mog druga Peru ložača, radi tu i tu". Začudi se protokol al sad šta je tu je, odvedu ga u ložionicu, on se
izljubi i ispriča sa Perom ložačem i posle vrati u SSSR.
Ista stvar bila kad je došao Regan "Ja bi još da vidim Peru ložača", odvedu oni njega, Pera mu vikne "Zdravo, Ronalde, kako si bre" i tu se oni siti ispričaju... Čudili se svi kako Pera ložač zna tako važne ljude a on kaže "Ma ništa to nije, znam ja i Papu". Nisu mu verovali, padne opklada i Pera i jedan njegov kolega odu u Vatikan. Uđe tamo Pera u papsku palatu i posle izvesnog vremena izlazi na terasu Papa da pozdravi
narod a pored njega Pera ložač, slatko pričaju. Uto jedan iz mase priupita ovog Perinog drugara:
- Ko je bre onaj u kapici pored Pere ložača?
1974 ili tu negde. Pera ložač je u raznim varijantama ovog vica bio i mašinbravar i bravar, a vic je doživeo i mnogo bogatija, baroknija izvođenja od ovog.
Dolanc u poseti Kini. Drže priredbu, pionirke, omanji slet, govori. Najzad prelaze za trpezu, gde je kao glavno jelo najavljena supa od kornjače. Još kulturno-umetničkog programa, ručak nikako da počne. Stane pošalje šofera da se promuva i vidi šta se događa. Ovaj stigne do kujne, sprijatelji se tamo sa osobljem, i ovi mu priznaju da imaju problem, kornjača neće da isturi glavu, nisu uspeli da je prikolju. A, to li je... dobro, budite spremni s nožem s one strane. I nanišani prstom kornjači pravo u dupe. Kornjača ispruži vrat, ovi je prikolju, skuvaju najbrže što se moglo i sve se srećno završilo.
Pitaju kuvari šofera posle, gde je naučio taj trik. A pa, kaže, ja mu svako jutro vezujem kravatu.
Šta su Brežnjevljeve obrve?
To su Staljinovi brkovi na višem nivou...