politički, 1971-1980. [4]

Šta je ovo?
Pošto sam, srećom, odustao (zasad) od ideje da viceve treba ispričati uživo ili makar video, ostaje ovo više kao refrentna zbirka viceva. Jer nisu vicevi za čitanje nego da se pričaju. Ovo je podsetnik.
Zahvaljujem radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji Burundija što su me nagovorili, i sebi što sam dozvolio da me nagovore.
Godine i ostale napomene ispod vica, gde ih ima, označavaju poreklo, a ne stvarnu starost vica. Tada i tamo sam ga našao.Osim Burundija, drugi izvori su:
sezam - što su u stvari dva BBSa iz devedesetih, staari Sezam na Bigzovim serverima negde na Skadarliji, i novi Sezam časopisa Pisi-pres, potonjeg Oriona
suština - komšijin blog, gde i sam piskaram i gde sam Komšija.
imejl - sopstvena imejl arhiva od 1997 naovamo (sa dosta rupa u prvoj godini)
19-IV-2020 - 14-I-2023 idi kući  
Nemački kancelar gosti nekog afričkog predsednika. Pita ga posle ručka „njam njam gut?“. Ovaj ga samo pogleda, ustane, digne čašu i održi podužu zdravicu na hoh dojču, jebiga, doktorirao na Hajdelbergu. I onda pita domaćina „bla bla gut?“.
Elem,leži Tito u bolnici i dolazi mu Mika Špiljak u posetu. Jedno vreme su ćaskali,kad Tito odjednom reče Miki da mu dovede belog konja.Mika počeo da se čudi,pa otišo da se konsultuje sa Stanetom Dolancom. Oni tu nešto većali i na kraju rešiše da zajedno odu kod Tita i vide u čemu je stvar.I tako ulaze Mika i Stane dolanc kod Tita,kad Tito počeo da se dere iz kreveta:
T: Miko, budalo jedna, rekao sam BELOG a ne NILSKOG konja!!
22/04/1993, sezam
Stari Rim, dva tri dana pred Cezarov rođendan, zaseda Senat - šta da poklone Cezaru, kad je toliko bogat da može sve da ih kupi. Stari lisac Katon dođe na ideju da umesto poklona izvedu nešto spektakularno - razapeće hiljadu Jevreja na krstove od Cezarove kuće do Senata.
Rečenog dana krene Cezar u Senat, i bude prijatno iznenađen. Devedeset deveti Jevrejin, međutim, nešto počne da mumla. "A, ovog ste ostavili za mene? Vrlo dobro, dodajte mi koplje". Isto tako sto devedeset deveti,
dvesta devedeset deveti itd.
Kod devetsto devedeset devetog, Cezaru se učini poznato to što ovaj mumla, pa zatraži lotru. Popne se i veli "šta to imaš da kažeš pre nego što te proburazim?"
(peva) "Srećan rođendan, o veliki Cezare"
1971
Krste Crvenkovski kupio prase za Božić na pijaci, al' ga stavio u kolica za bebe, da se ne vidi da slavi. Gura tako kući pa ga sretne komšija, pita čije je to dete.
- to mi je unuk
Komšija malo pomeri platno u stranu, zaviri pa će
- auu isti deda!
sedamdesete, kad je Krste zglajzovo
- druže Miloje, šta mislite o odlukama poslednjeg kongresa saveza komunista Jugoslavije?
- kad u kupleraju nema prometa, menjaš personal a ne posteljinu
2021, burundi, a vic liči na sedamdesete. Analogno tome, bila je tada i neka rasprava o "instrumentima" (ekonomske politike valjda), pa Ciga komentariše "kad ne ide svirka, menjaš bandu a ne instrumente"
Sednica SEVa. Češki delegat traži da se na dnevni red stavi odobrenje da Čehoslovačka napravi ministarstvo za pomorstvo.
Tokom rasprave svi tvrde da je to besmislica, jer pod jedan nemate ni more, a kamoli pomorstvo.
"Pa šta - SSSR ima ministarstvo pravde, Bugarska ministarstvo kulture..."
1972