politički, -1970. [2]

Šta je ovo?
Pošto sam, srećom, odustao (zasad) od ideje da viceve treba ispričati uživo ili makar video, ostaje ovo više kao refrentna zbirka viceva. Jer nisu vicevi za čitanje nego da se pričaju. Ovo je podsetnik.
Zahvaljujem radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji Burundija što su me nagovorili, i sebi što sam dozvolio da me nagovore.
Godine i ostale napomene ispod vica, gde ih ima, označavaju poreklo, a ne stvarnu starost vica. Tada i tamo sam ga našao.Osim Burundija, drugi izvori su:
sezam - što su u stvari dva BBSa iz devedesetih, staari Sezam na Bigzovim serverima negde na Skadarliji, i novi Sezam časopisa Pisi-pres, potonjeg Oriona
suština - komšijin blog, gde i sam piskaram i gde sam Komšija.
imejl - sopstvena imejl arhiva od 1997 naovamo (sa dosta rupa u prvoj godini)
15-IV-2020 - 19-IV-2020 idi kući  
Stigao Mika Špiljak negde u posetu. Predveče, kad su već prošli prijemi, on se iskrade, nađe neko ašovče i počne da kopa rupu u travnjaku, pa kad je iskopao dovoljno, zavuče glavu u nju. Nađe ga najzad njegov šofer (aka gorila) i pita ga šta to radi. A on, onako iz rupe, "rekao drug Stari da pratim vesti iz zemlje".
1970
Miki Špiljaku su strogo zabranili da priča kad nije 200% siguran da zna šta priča, jer je već izašao na glas kao nepismena budala, lupeta gluposti i bruka Partiju.
Tako jednom u zoološkom vrtu, neko krene da priča svašta o pelikanima, vidi se da poznaje materiju, a Mika se nađe da ga dopuni
- nisam znao za sve to, to je baš zanimljivo... znao sam samo da se od njih pravi odlično mastilo.
1970
Mika Špiljak kupuje cipele. Proba jedne, druge, e treće su mu zamalo dobre ali ga stežu odozgo
- A, pa treba da izbacite jezik
- (isplažen) joh uvek e sfehu
1970
Dva klinca se preganjaju preko jugoslovensko-mađarske granice. Veli naš
- ja imam kiflu!
Na to će Mađar
- ja imam Ruse!
- mogu i ja da imam Ruse!
- al' onda nećeš imati kiflu
Ala volim ovaj režim,
plata stiže a ja ležim!
28/12/1992, sezam. Bilo čak i na "Veseloj večeri" šezdesetih.