mih, 1981-1990 [4]

Šta je ovo?
Pošto sam, srećom, odustao (zasad) od ideje da viceve treba ispričati uživo ili makar video, ostaje ovo više kao refrentna zbirka viceva. Jer nisu vicevi za čitanje nego da se pričaju. Ovo je podsetnik.
Zahvaljujem radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji Burundija što su me nagovorili, i sebi što sam dozvolio da me nagovore.
Godine i ostale napomene ispod vica, gde ih ima, označavaju poreklo, a ne stvarnu starost vica. Tada i tamo sam ga našao.Osim Burundija, drugi izvori su:
sezam - što su u stvari dva BBSa iz devedesetih, staari Sezam na Bigzovim serverima negde na Skadarliji, i novi Sezam časopisa Pisi-pres, potonjeg Oriona
suština - komšijin blog, gde i sam piskaram i gde sam Komšija.
imejl - sopstvena imejl arhiva od 1997 naovamo (sa dosta rupa u prvoj godini)
13-IV-2020 - 13-IV-2020 idi kući  
Mislim dakle postojim! reče bosanac i nestade.
1990
Imao Mujo dva sina blizanca. I jednom i drugom dade on ime Huso. Kum ga pita: "pobogu Mujo, zašto si obojicu nazvao Huso?" "Kada dođem kući, ja kažem ~Huso, pivo!~ a kad tamo - dva piva!"
1990, sezam
-Jes' ćito "Na Drini ćupriju"?
-Ćuj, ba, ćito! Odo!
Zove Mujo Hasu:
- Bolan Haso ajmo na Jahorinu da se malo skijamo!
a Haso mu kaže:
- Ma jesil lud bolan Mujo rekoše malopre na radiju da vetar duva na Jahorini 100 kilometara na sat.
- Dobro, nema veze, ajmo, pa će mo ostati samo pola sata!
1990, sezam
Sede na Jelačića placu dva prosjaka, ispred jednog tabla "Ja sam Hrvat" a ispred drugog "Ja sam Srbin". Naravno, Hrvatov šešir pun para a Srbinov prazan. Naiđe tuda fratar i kaže "Nije lepo da se ljudi dele po nacionalnosti,bla, bla", obojica ćute. Najzad, ovaj ode a jedan prosjak kaže drugom:
"E, bolan Mujo, daleko bi mi stigli kad bi nas 'Rvati ućili marketingu".
1991
Udje Mujo u kafanu i naruči pivo. Kelner mu donese čašu piva i podmetač. Mujo popije, naruči još jedno, ovaj mu donese još jednu čašu sa podmetačem,... i tako Mujo popije 7 piva. Naruči osmo, a kelner mu ovoga puta donese čašu piva bez podmetača, na šta će Mujo:
"A GDE JE KEKSIĆ??"
1991, sezam
Sreli se Bosanac i Indijanac.
Kaže Bosanac: "Haug, crveni brate!"
Kaže Indijanac: "Haug, Drvo Koje Govori!"
Đetić i Mujo vozili kamion. Kad su jednom srali u kukuruzu, primeti đetić da ovaj ne nosi gaće, te krene da mu objašnjava zašto to valja, da je tako em higijenskije em toplije, i da gaće nosi vasceli civilizovani svet. U sledećem gradu kupe jedno paklo, te Mujo navuče jedne.
Sutradan, u nekom drugom kukuruzu, Mujo već zaboravio da ima gaće, al' se setio kad je video da nije napravio gomilicu na zemlji. "Pazi stvarno, higijenskije je ovako". A kad je seo u kabinu, "a jes i toplije".
čuo od šefice, 1987
Došao Muja kod lekara i žali se da ga boli stomak.
Lekar mu preporuči čaj i reče:
- Mujo pij ovaj ćaj svako jutro pre dorućka, a ako ti to ne pomogne javi mi se za deset dana.
Dolazi Muja nakon desetak dana i žali se:
- Doktore sa stomakom više nemam problema, ali otkad pijem ovaj ćaj desno oko mi je stalno modro.
- Pa Mujo, znaš šta, sledeći put kada budeš pio ćaj izvadi kašičicu.