srbin pobedijo (i ostali) [5]

Šta je ovo?
Pošto sam, srećom, odustao (zasad) od ideje da viceve treba ispričati uživo ili makar video, ostaje ovo više kao refrentna zbirka viceva. Jer nisu vicevi za čitanje nego da se pričaju. Ovo je podsetnik.
Zahvaljujem radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji Burundija što su me nagovorili, i sebi što sam dozvolio da me nagovore.
Godine i ostale napomene ispod vica, gde ih ima, označavaju poreklo, a ne stvarnu starost vica. Tada i tamo sam ga našao.Osim Burundija, drugi izvori su:
sezam - što su u stvari dva BBSa iz devedesetih, staari Sezam na Bigzovim serverima negde na Skadarliji, i novi Sezam časopisa Pisi-pres, potonjeg Oriona
suština - komšijin blog, gde i sam piskaram i gde sam Komšija.
imejl - sopstvena imejl arhiva od 1997 naovamo (sa dosta rupa u prvoj godini)
24-V-2020 - 19-VIII-2020 idi kući  
Neki naš turio fiću na brod i iskrcao se u Njujorku. Kad su mu istovarili fiću, jedva je mogao da priđe, tolika se gomila radoznalaca sjatila da vidi čudo neviđeno. Najzad nađu prevodioca te je čuo čemu se to dive. "Još nismo videli ovako velik tranzistorski prijemnik, čak ima i točkove i pomoćni motor!".
1967. Ima i verzija u kojoj ga pitaju da li je to sam pravio ili mu je neko pomagao.
Kupio Stanojko papagaja na pijaci. Polovnog. Papagaj bio kod gazde islamske veropispovesti, pa je svakog ko je dolazio u Stanojkovu kuću pozdravljao sa “Selam alejkum”. Stanojko to trpeo dan, dva, nedelju, pa kad mu je dozlogrdilo on papagaju prestane da daje hranu dok se ovaj ne prevaspita. Nakon mesec dana papagaj zaćutao. Stanojko se obradova i odluči da nastaviti da hrani papagaja. Čim je uzeo prvi zalogaj, papagaj uzviknu:
– Šućur dragom Alahu, nek’ je proš’o i ovaj mjesec Ramazana!
2014, suština
Englez ima ženu i ljubavnicu – voli ženu.
Francuz ima ženu i ljubavnicu – voli ljubavnicu.
Rus ima ženu i ljubavnicu – voli votku.
Crnogorac ima ženu i ljubavnicu – voli majku.
Srbin ima ženu i ljubavnicu – voli da ima
2014, suština
Međunarodno takmičenje vatrogasaca. Prvo mesto: 100.000 dolara. Zadatak: ugasiti zgradu u plamenu.
Američki vatrogasci stupaju u akciju. Vozila zauzimaju položaje oko zgrade. Napucavaju vodu iz četiri topa velike snage. Požar ugašen za 25 minuta.
...Nemački vatrogasci: isti scenario. Vozila oko zgrade… Precizno uvežbana akcija, nijednog suvišnog pokreta… Vatra je bila ugašena za 22 minuta.
Srpski vatrogasci: vatrogasni FAP uleće pravo u prizemlje zapaljene zgrade. Vatrogasci uz pokliče iskaču iz kamiona i udaraju lopatama, jaknama, bacaju zemlju, galama, vika, jauci… Vatra je ugašena za 6 minuta. Ovacije u publici…
Na dodeli priznanja, okupljeni novinari pitaju srpsku ekipu:
– Neverovatan poduhvat! Neočekivano efikasna taktika koja je nama ličila na haos! Šta ćete uraditi sa osvojenim parama?
– Paaa… Prvo ćemo da kupimo nove kočnice za FAP!
2013, suština