ruski [3]

Šta je ovo?
Pošto sam, srećom, odustao (zasad) od ideje da viceve treba ispričati uživo ili makar video, ostaje ovo više kao refrentna zbirka viceva. Jer nisu vicevi za čitanje nego da se pričaju. Ovo je podsetnik.
Zahvaljujem radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji Burundija što su me nagovorili, i sebi što sam dozvolio da me nagovore.
Godine i ostale napomene ispod vica, gde ih ima, označavaju poreklo, a ne stvarnu starost vica. Tada i tamo sam ga našao.Osim Burundija, drugi izvori su:
sezam - što su u stvari dva BBSa iz devedesetih, staari Sezam na Bigzovim serverima negde na Skadarliji, i novi Sezam časopisa Pisi-pres, potonjeg Oriona
suština - komšijin blog, gde i sam piskaram i gde sam Komšija.
imejl - sopstvena imejl arhiva od 1997 naovamo (sa dosta rupa u prvoj godini)
15-IV-2020 - 26-VIII-2023 idi kući  
Tavariš Serjoža bio primljen u Ceka, i sve bi bilo OK da nije imao papagaja reakcionara, koji je vazda prosipao parole protiv Partije i veličao cara. Za nevolju, ubrzo dođe na njega red da priredi žurku za drugove. Bilo mu žao da se otarasi papagaja, ipak je zabavan, te ga on strpa u gornji kraj frižidera i zagradi sladoledom i koječim.
Dobro je spremio žurku pa niko nije išao da mu bunari po frižideru, izvukli se i on i papagaj. Naravno, drugovi su napravili popriličan rusvaj, pa je potrajalo prvo dok ga prođe mamurluk, a onda i dok dovede stan u red. Tek predveče se on klepi po čelu da je papagaj još uvek u frižideru. Ode da ga izvadi, a papagaj odmah
- da živi SSSR pod mudrim rukovodstvom KPSS na čelu sa drugom...
- a, šta, promenio si pesmu, otkud sad to?
- Sibir, baćo...
1971
Osude jednog na nekoliko godina Sibira, onako politički. Po izricanju kazne ga pitaju da li ima nešto da kaže
- Da živi njegovo imperatorsko prevoshodstvo car, ....
Prekinu ga, i zaprete mu da sudija još nije potpisao, i da kazna može da se uveća, nego ako ima nešto baš da kaže... al' on opet
- Da živi njegovo imperatorsko prevoshodstvo car, ....
Zaključe da imaju posla sa totalnom budalom i da će brže biti gotovi ako ga puste da kaže šta ima. Ajde:
- Da živi njegovo imperatorsko prevoshodstvo car, što je bio tako mudar da proda Aljasku!
1975
U doba najladnijeg rata, duvao se Nikita pred Kenedijem kako imaju čoveka koji trči 100m za 3 sekunde, a ovaj mu odvrati da oni imaju lekara koji diže iz mrtvih. Dogovore demonstraciju za tri meseca. Prođu dva meseca i koja nedelja, a najbolji sovjetski sportisti ne mogu brže od 9. Sedi prezidijum i veća, kako da spasu obraz. Ćute tako dva-tri sata, kad se seti stari lisac Molotov (*), pa će:
- Nikita, imam rešenje. Neka onaj njihov doktor oživi Staljina, a trčaćeš ti, ne brini za brzinu.
1972, čuo od oca
Nekada u Sovjetskom Savezu, dođe neka inspekcija iz Moskve u zatvor negde u Sibiru. Pažnju im privukla tri zatvorenika u jednoj ćeliji, pa ih pitaju zašto su zatvoreni.
DoxaPrvi odgovara:
– Meni je sat uvek kasnio. Zato sam stalno kasnio na posao, pa su me optužili da pravim revoluciju.
Drugi će:
– Meni je sat uvek žurio. Zato sam uvek dolazio prerano na posao, pa su me optužili da špijuniram.
Treći:
– Meni je sat uvek bio tačan. A onda su me optužili da sam prošvercovao sat sa zapada.
2015, suština