ruski [4]

Šta je ovo?
Pošto sam, srećom, odustao (zasad) od ideje da viceve treba ispričati uživo ili makar video, ostaje ovo više kao refrentna zbirka viceva. Jer nisu vicevi za čitanje nego da se pričaju. Ovo je podsetnik.
Zahvaljujem radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji Burundija što su me nagovorili, i sebi što sam dozvolio da me nagovore.
Godine i ostale napomene ispod vica, gde ih ima, označavaju poreklo, a ne stvarnu starost vica. Tada i tamo sam ga našao.Osim Burundija, drugi izvori su:
sezam - što su u stvari dva BBSa iz devedesetih, staari Sezam na Bigzovim serverima negde na Skadarliji, i novi Sezam časopisa Pisi-pres, potonjeg Oriona
suština - komšijin blog, gde i sam piskaram i gde sam Komšija.
imejl - sopstvena imejl arhiva od 1997 naovamo (sa dosta rupa u prvoj godini)
27-V-2020 - 26-V-2022 idi kući  
- S kim se graniči Rusija?
- S kim ‘oće!
2014, suština
Dolazi Medvedev kod Putina i sav iznerviran predlaže mu da ukinu vremenske zone.
– Zašto? – upita Putin.
– Pa ne snalazim se više. Odletim u drugi grad, zovem kući, a oni svi spavaju. Prošli put tebe probudim u 4 ujutru, a mislio sam da je veče. Zovem Angelu Merkel da joj čestitam rođendan, ona kaže “bio juče”. Predsedniku Kine čestitam Novu godinu, kaže da je sutra.
– Ma, dobro. Sve su to sitnice.
– Vraga! Sećaš se kad se srušio onaj ukrajinski avion? Ja zovem da im izjavim saučešće, kaže čovek da avion još nije ni poleteo…
2014, suština
Kako izgleda sibirski vece?
Sastoji se od dve močuge. Jednu zabodeš u sneg da se za nju držiš dok čučiš, drugom rasteruješ vukove.
1991.
Minus 40, ruska zima, juri trojka kroz sneg, sustiže je čopor vukova. U trojci reprezentacija varšavskog pakta - po jedan Bugarin, Mađar, Dederac, Čeh, Rumun, Poljak i Rus. Sustižu vukovi, ovi gledaju šta će... izbace Nemca, ko zna, možda je u ratu radio za obe strane, neka ga. Vuci se malo najedu, al' evo ih opet. Izbace ovog puta Rumuna, eto ti pa pokušavaj da vodiš nezavisnu politiku. Sledeći put izbace Mađara, ionako nije razumeo šta ostali pričaju. Pa onda Bugarina, kad već voli da se u poslednjem trenutku prikloni jačoj strani. Onda Poljak proglasi ratno stanje i izbaci Čeha.
Ostali Rus i Poljak, gledaju se... i Rus slegne ramenima i kaže "nu što že, baćuška, kad se mora mora se", izvadi kalašnjikov i pokoka vukove sve do jednog. Poljak stoji zabezeknut, šta je sad ovo... kaže Rus "e, baćuška, na minus četrdeset ne jebem grebatore koji se ne razumeju u votku" i izvadi flašu.
od nekog Čeha, 1969.
Osamdesetih godina emigrirao Jevrej iz Sovjetskog Saveza. Kontrolišu ga sovjetski carinici i nađu mu u kovčegu Lenjinovu bistu i pitaju:
– Šta je to?
– Pitanje je pogrešno! – Kaže Jevrej. – Treba da pitate KO je to! To je Lenjin! Vođa i spasitelj proletarijata i utemeljitelj moje ljubljene domovine, Sovjetskog saveza, genije koji je Marksove ideje pretvorio u stvarnost…
– Dobro, dobro. – Prekinu ga carinici. – možete izaći iz zemlje!
Na granici Izraela opet ga kontrolišu carinici i nađu Lenjinovu bistu.
– Šta je to?
– To je pogrešno pitanje! – Kaže Jevrej. – Treba da pitate KO je to! To je Lenjin! Ludak, koji je pola čovečanstva bacio u siromaštvo, najveći zločinac dvadesetog veka…
– Dobro, dobro, smete ući u zemlju!
Konačno nađe Jevrej svoju porodicu u Tel Avivu i raspakuje svoje kofere. Njegov nećak opazi Lenjinovu bistu i pita:
– Striče, ko je to?
– To je pogrešno pitanje. Trebalo bi da pitaš ŠTA je to! To je pet kilograma neocarinjenog zlata!
2015, suština