06-XII-2016.

Требало је да Го и њени крену у подне из Париза, али им је лет до Париза одложен, а имали су само 90 минута за преседање. На Де Голу то није доста кад слетиш из САД а треба у Србију, јер је то 2км даље негде на ливади, а систем им је „шетај 200м кроз зграду да тамо ухватиш аутобус да обиђеш око зграде, па уђи, иди горе, па још 200м даље сиђи да ухватиш бус преко ливаде“. Мало је сат ипо за све то, имају други авион касније.

Па сам узео нешто да радим (Суез и ја довршавамо конверзију из хфеа, треба да крене уживо у понедељак ако стигну повратни подаци).

Мали мекани сваки пут изведе исто срање - нова верзија ескуел сервера, нови формат бекапа. Ево сад сам бекаповао Бјо у постгресу - изручио је у секунди 10М у скоро простом текст формату (а кад сам последњи пут пробао, и МајЕскуел је радио то исто, бекап је скрипт који ће да направи и попуни базу). Али не, ово је Мали мекани и бекап из верзије 12 не сме да буде читљив из 11. Обрнуто ради, али кад једном пређе у нову верзију, не може да се врати у стару, осим ако се има стрпљења да се чека сатима док он изгенерише онакав скрипт какав МајЕскуел уради за минут. Пробао сам једном и није садржао све, јер, опет, то је Мали мекани и већина дифолтова су намерно погрешни, пропустио сам да кликнем на неке опције. Имају читав спектар од гуркања малим прстом до гурања пуном тежином, увек у смеру „треба да купите нову верзију“.

Сад пошто се Феривер претплатио на МСДН (или која је већ супа са словима то), имамо све верзије, но је питање које да инсталишемо, имамо ли доста машина. На дев серверу у Манчестеру држимо 2005, 2008 и сад и 2012, истовремено. Што често збуњује, јер разне верзије инсталација за муштерије (тј копије њихових база за конверзију, разне демо и пробне верзије) се каче на разне базе на разним серверима, а све су налик јер потичу од исте старе базе од СФБЦа из 2007, и јако су сличне међусобно, јер су све копије тог оригинала или каснијих копија. Не може се установити родослов. Често сам морао да јурим те верзије по дисковима, да из њиховог конектстринга ишчитам на коју се базу на ком серверу данас каче (а и то је умело да се мења).

За неке конверзије сам држао и 2016 у виртуелној машини на Змајчеку, за две клинике (у Пољској и Норвешкој).

Увече одемо нас двоје на аеродром. Већ сам рекао да сам чешће на аеродрому него у граду. Авион им је каснио само 20 минута, и још су морали да изађу последњи, да потпишу папире око изгубљеног пртљага (стигао је сутрадан, аеродромским комбијем). Кад су изашли, била је скоро поноћ.


Спомиње се: Бјо, Горана Средљевић (Го), Змајчек, Мајкрософт (Мали мекани), Суез Лима, СФБЦ, Феривер Фертилајз (Феривер), ХФЕА, на енглеском