15-III-2017.

Баш ми је требала пауза, радио сам опет неку конверзију (овог пута шкотска клиника, избачено одељење Северна Ирска), па смо отишли и купили новог мирка. Ради и онај стари ал' је гласан, кад се укључи магнетрон оно бупне као кад ветар напне платно. Па је пребачен на лакши посао - иде у Петерхид да кува кафу и подгрева ручак. Овај нови, од Горења, је бар лепо и чисто дизајниран и глатко ради. Опет без дугмића, само две ручице, за проценат времена кад ради (јер јачина ни не може да се мења) и механички тајмер. И први пут од 1980. има врата кроз која се лепо види унутра. Најзад напредак. Увек је или мрежица била прегуста, или светло преслабо или обоје. А ово нам је већ седми (или осми, ако рачунамо онај што смо купили девојкама за Ричмонд).

Купила и пар тигања - дубљи за Карађорђеву (имајући Милана у виду), и мањи за јаја. Старе коке још носе, али их има само седам и три године су старе и снесу 3-4 јајета дневно, некад и мање. Ускоро стижу нове.

Опет игранка са Феривером - овог пута друга пољска клиника (једна у Кракову, друга у Шћећину), проблеми са незападним словима, хвала Мајкрософту. Ево одломака из нацрта текста (готов је убачен у нови вики)

Шта се досад покушало:

. да се пребаци .csv у кодну страну 1250. Конверзија успе, види се из ноутпеда, али опет не ваља кад га Ексел увуче или уђе у мерџ у Ворду. Или га ноутпед приказује као 1250 (јер је станица 168.192.0.8 подешена на 1250 па је то дифолт), или Офис нешто на слепо конвертује, па Ł постаје £ итд. Однекле смо приметили да мерџови креирани на пољском (дакле не ископирани из документа на енглеском) раде. Оно што смо пробали од докумената изгледа имају сва пољска слова како треба али их приказују погрешно, ал' требало би прекопати историју документа да се пронађе порекло.

- да се подеси кодна страна за неуникодне апликације на 1250 - ово је већ тако на станици 168.192.0.8 и кристални извештаји и даље приказују погрешно. Ради на пар машина где смо пробали (укључујући и ону подешену на бугарски) али тамо је Пенџери 7 - могуће да новији Пенџерији другачије раде неуникодне. На овој машини напросто неће, кристални и даље претвара слова.

- тренутно разматрамо две опције - једно је да се .csv за мерџове кодира у УТФ-8, што изгледа да Ворд увек прихвата без обзира на остало. Покушаје да јавимо Ворду коју кодну страну да користи (што може кад се мерџује ручно, може да се бира у дијалогу) батаљујемо, Мали мекани не даје ту могућност програмски. Други начин би био да се кристалном не потура дебееф него иксемел - јер дебееф може да има тачну кодну страну, ал' је кристални не препознаје.

23-мар-2017

ради са иксемелом (под утф-8) али у Кракову кристални не прима иксемел јер crdb_adoplus.dll захтева .нет 2.0 рантајмове, а по дифолту новији Пенџерији имају само 4.0 или новије. За .нет апликације то може да се подеси у app.config

<startup useLegacyV2RuntimeActivationPolicy="true">
<supportedRuntime version="v4.0" sku=".NETFramework,Version=v4.0"/>
</startup>

али нисмо .нет апликација, немамо тај фајл. Дакле или да се инсталише .нет 2.0 на сваку машину или да се овај прекидач укључи некако другачије.


Спомиње се: Мајкрософт (Мали мекани), Милан Настић, мирко, Петерхид, Феривер Фертилајз (Феривер), на енглеском