30-XI-2017.

Напокон, други спољни блиц од 1974. Цело вече сам у прошли петак обилазио мрежу да видим шта Канон има, и попиздео озбиљно. Модел 320 је сувише слаб, 430 замало али кошта доста, а 600 је отприлике оно што бих хтео али кошта само мало мање од саме камере. Па сам отишао до сајта оног лика од ког сам прошле јесени купио еос70, и закључио да од Канона никакве додатке ни не треба куповати, на томе деру. А онда сам се сетио и оног мастила (удупетечастила) за Пиксма штампач, које кошта 60€ за штампач од 90€. Одштампам можда 20 листова годишње и цврц, јави да нема мастила. Довољно је бистар да скапира да не штампам довољно, па прогласи да је нестало мастила - па, нестао је и штампач, дали смо га Лени са све оним комплетом за пуњење што је Ендер донео. Те сам одабрао Нисин Ди600, који је у рангу Канонове шестотке али кошта трећину. Јуче зовнем типа, каже нема тога више, сад има нешто још јефтиније а мало јаче, и уме још неке ствари - добро, ако је срање има да потегнем Шкрбу који га је препоручио. А можда и ваља.

Стигао је данас. Јефтина кинеска имитација али добро урађена, и приде даљинац, батерије и пуњач. Јак је, испробао сам већ све своје омињене фазоне са блицем - ово је боље. Онда сам био ограничен дужином кабла или руке, сад могу да оставим блиц на полици и шкљоцам издалека.

Пробудио се у 3, зачепљеног носа. Нисам се враћао у кревет.

Убунту почео да ми глави насумице. Настави да свира, некад и по цео сат. Неколико ствари је освежено недавно, ОС је сад 17.10 (тј октобар 2017.), где су почистили неколико већих ствари, а ЖарЛија (фајерфокс...) је сад верзија 57, где су заменили мотор за додатке па гомила њих није радила, па сад као опет раде али... најгори је ФоксКлокс, што трошим да видим колико је сати на источној и западној обали и код Даса, сад више не показује то на статусној штрафти него црта своје на дну текуће веб стране, од чега ми рикне понека (нпр. мапе, или РХМЗ за прогнозу), изађе празна. Дакле биће да се чачка неколико дана, надам се да нећу морати превише да учим.

(епилог: фајерфокс је преотет, Мозила је сад корпорација, прешао на Вотерфокс, који је слободна верзија, и након два-три издања се лепо стабилизовао и гле све му ради; то на Змајчеку, а на другим машинама је и даље Фајерфокс; фоксклокс престао да користим, већ све то знам напамет)


Спомиње се: Градивој Шкрбић (Шкрба), Ендер Аквила, еос70, Змајчек, Јелена Средљевић (Лена), Мохандас Раџ (Дас), на енглеском