28-VIII-2013.

Неша слави први рођендан. Отишли смо (сви четворо и он у колицима) до града, прошли кроз Дане пива. Још није почела гужва, тек се заукава, фешта почиње сат касније и има да траје до недеље увече.

Нисмо ишли штрафтом, него смо скренули бочно, поред ДЗа, кривудавом Светосавском, мада је тамо и тротоар мало зајебан, јер кривуда и по вертикали. (... 31 реч...) Но, лепо смо стигли у Занатлију, заузели сто, предали торту келнеру (ваљда смо је узели успут код Прлеског, ко ће се сад сетити... е не, биће да ју је она направила, видим да Го носи нешто у кеси) да је остави на хладно док не кажемо да изнесе.

Убрзо су стигли и остали - Арпи, Вишња, Боба са својом новом рибом, Миленом (баш је слатка, држи се доста повучено, снебива се штогод, први пут је у нашем друштву), те једна Горанина другарица из гимназије (или можда још из Змаја) са мужем. Неша је, наравно, био главни.

Углавном се играо новим играчкама по поду. Под је стандардни зелени тепих залепљен на бетон, то сад свуда стављају, мада мислим да сам га понегде виђао и деведесетих, мада не оволико.

Вечера је ваљда била океј, мешано месо на два-три овала. Пиво је ваљда био црни Штајгер, то је био хит сезоне у тој кафани, мало слади али је баш добро.

А онда торта. Келнер је чак донео и кантицу са водом, ону за шампањац, да у њој држи нож. Сад да ли је фора да нож буде само влажан, или је то врућа вода, не морам све да знам, ал' исекао је лепо. Наравно, прво је слављеник требало да угаси свећу. Знао је шта треба да ради, али не баш и како. Дување му некако није пало на памет, мора да се чудио што сви дувамо, а онда је узео нож, то је видео да користимо. Није баш знао шта да ради с њим, па је узео виљушку, и из два-три потеза умлатио фитиљ. Свећа угашена, задатак обављен.

На Житном тргу ме неко цимне за рукав - гле, лик од кога смо купили сакса, познао ме. Пита како ауто итд. И његов Јагуар (или беше нека друга егзотика) уредно пичи.

Од краја главне улице па преко моста и по целом Житном тргу, осим једне позорнице, свуд су којекакви штандови. Где има места за седење, ту су кафане, точи се пиво и роштиља се; где нема, продаје се вашарска роба - дрангулије, слаткиши, чак и боце с пићима домаће израде. Неко продаје и кривљене боце кокаколе, мада ми се чини да ту мора да је сипана накнадно, нема шансе да је тако истегли док је течност још унутра. То исто сам виђао раније на бучу у Чурди.

Кући смо се вратили пешке, полако. Овај последњи снимак је од 22:26.


Спомиње се: Арпад Гунароши (Арпи), Вишња, Горана Средљевић (Го), ДЗ, Добривој Гунароши (Боба), занатлија, Змај, Милена Пожарић, Ненад Бергер (Неша), Прлески, саксо, Чурда, штрафта, на енглеском