04-IV-2020.

Шири се полицијски час. Морони на власти чешће мењају правила него гаће. Прво је било од 20 до 5, сад је од 17 до 5 али и од суботе у 13:00 до понедељка у 5:00. Тако да отпада план да Лена и Милан данас дођу по оних 120 јаја и полу сланине. Однећу им у понедељак. Штета, Апи је могао овде да се истрчи.

Ових дана гледам да зивкам кога стигнем. Неки дан сам се чуо са тетка Милицом, добро је. Срећа њена што јој је кућа одмах до дућанчета, па само викне девојци шта јој треба и ова јој донесе на прозор. Покушао једног од преосталих ујака у Бртогу али се не јавља. Прошле недеље саватао Жарка, сви су добро, жена још ради, нешто ваљда у фабрици нечег за медицину, па ваљда раде пуном паром.

Једног дана таман да позовем Бајла, кад ме претекне за длаку. Ваљда то по селима тако иде.

Јуче подигла шаторче да одгаји расад парадајза итд. То је раније правила од пластичних цеви претеклих од грејања, још из 1993., што буду арњеви које само прекрије најлоном и притисне даскама крајеве. Није баш практично али ради. Ово сад је озбиљна ствар, оквир прави шаторски (али су спојнице на угловима од пластике), са мрежастим прозорчетом са капком одозго. Данас сам морао да одем до старе куће по онај стари двособни шатор у ком смо летовали 1975, 1976, 1978 и 1988, и после га деца носила понекад код ћалета у виноград. Отишао и у Роду да узмем 18 паштета (од Дроге Порторож, тј. увоз из Словеније, ту рачунамо да није сама маст и вода него има и конкретног), седам пакли чоко смокија (што сва деца воле, мада је само надувана куља са танком глазуром од бајаги чоколаде; воле и клот смоки), 2кг шећера (није несташица, него уме да запне достава, раја прогласи несташицу па одустане), 3x1,5л кокаколе (само за Виолету, то нико други не троши), 6х1,5л књаза (тј киселе) и шест пакли чипсија (углавном за Рају, то му је на списку од шест ствари које пристаје да једе). Последњи сам двапут вратио на полицу - једном погрешан облик (раван а не ребраст), једном укус (љут уместо да је само слан).

Девојке одушевљене шатором, играју се у њему и око њега... што је потрајало два-три дана; воњ на устајало је потрајао скоро два месеца. До следећег лета се нико није играо у њему, осим што су мачке довлачиле у њега све што улове, па је био пун перја.

Што сам мислио да пребацим Бјо у Пајтон, тј Дабо, укопао сам се. Читам много, а Пајтон је повелик, има ту доста. Скоро исто сложен и богат као дот њет, али с друге стране то је интерпретер и има неколико трикова попут јаваскрипта, па ми делује моћан колико ми треба, а Дабо изгледа пречица којом бих могао да поново направим шта ми треба. Контроле му имају .controlsource, што је у фоксу најјача фора од 1995. јер само ставиш alijas.nazivPolja из табеле или курсора тамо, или особину ког било доступног објекта, и тамо ће да упише вредност из контроле кад она изгуби фокус. Не мош простије. У било ком другом алату, има да пишеш по једну линију кода за свако поље да то уради, и још једну у супротном смеру. Само у фоксу (и сад у Дабоу, можда у Љанџи и ИксШарпу) то иде аутоматски.

Јуче сам покушао да повежем фокс под вином на постгрес базу. Испало је да иако УниксОдебеце јавља грешку, он није ни инсталисан (!). Тј нема везе што сам инсталисао драјвер за Одебеце, немам Одебеце. Па сам покушао

Command 'isql' not found, but can be installed with:
sudo apt install unixodbc
$ sudo apt install unixodbc
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Can't install some of the packages. This may mean you required an
impossible situaton or you are using an unstable
distribution in which some required packages still aren't made
or are removed from the list.
The following packages have pending dependencies:
unixodbc : Depends: libodbc1 (>= 2.3.7) but will install
„2.3.6-0.1build1“
E: Unable to correct problems, you have held broken packages.

Искошени део је био ћирилицом, на српском, ал' кад га пребацим у Бјо добијем само упитнике. Због нечег, мој локал овде, у фоксу под вином је srRS, што значи ћирилицу, али кодна страна је 1250, дакле средњеевропска латиница. Дакле, треба ми УТФ-8, што ћу имати у Дабоу.


Спомиње се: Апи, Бјо, Бртог, Виолета, Жарко Зарин, Јелена Средљевић (Лена), Милан Настић, Ненад Бајло (Бајло), паштета, Рју (Раја), тетка Милица, фокс, на енглеском