12-XI-2009.

Стигао нам ураган Ида, Ајда, какогод. Савршена олуја - иде споро, носи и пушта много кише, плима је висока, и ветар гура море ка копну. Пошто воде и иначе има - разни рукавци и као потоци, сва вода из све три реке се слива овде.

Радио сам нешто на погону за СХЕТ, верзија 09. Опет нису дали документацију, нису јавили фирмама које скупљају податке за њих, они разговарају само са својим корисницима, који треба све да прекуцају у маске у прегледачу. Морао сам много да петљам са индикаторима за свако поље, што је једно дуго поље са по једним бајтом за свако од осталих поља, у који се уписује статус. Тако да погон не прегази ручно чачкане вредности - свака контрола има свој катанац.

Причао нешто па онда и држао онлајн сеансу са неком докторицом или вишом сестром, Дејвиду је швалерка или живе заједно. Она преводи Федс на италијански, а превод је мој посао.

Поподне сам био домаћин редовног састанка на скајпу. Срећом, због урагана нас нису надлетали млазњаци. А и имам те Сенхајзер слушке са краткодометним микрофоном. Раније је мали микрофон на камери хватао широко, па је звучало као да ми лете кроз собу.

За аустралијску агенцију још имам да додајем правила за оверу. Имају новог ајтијевца, неки Стар (!), који је мало спор али постигне, кад тад. За недељу-две. А урадио сам шта је требало, само што нисам могао да им пошаљем егзе, и то не због урагана него због њих. Покушао и са Јановог сервера, јок не иде. Завршио у 17:17.

Порука из Ленине школе: „На основу текућих и настављених временских услова, Вирџинија Бич Град Јавне Школе је затворен данас, четвртак, новембар 12. 2009. за СВЕ студенте* и особље. Ако ће школа бити отказана или одложена за петак, новембар 13., бићете обавештени имејлом и телефоном кад одлука буде донета“. Стигло је у 11:43, скоро на време, већ је била у школи. Ал' вратила се раније.

Рсикс. Црко му претварач на 110 волти.

Рсикс. Црко му претварач на 110 волти.

Није нам ово први ураган, спремни смо. Бар нисмо остали без струје, водови у крају су укопани, добро изоловани. Кад смо куповали кућу, проверили смо да је изнад границе стогодишње поплаве, за стопу, што није спречило ШКЗ да нам тражи осигурање од поплаве док отплаћујемо зајам. Или смо беше морали да нађемо независног агента да нам процени ризик, што нас је коштало 200$. Нешто од тога.

До вечери је коловоз био под водом. Ништа не фали кишној канализацији, ово је напросто више но што она носи. Превише воде. Кола су нам 2-3 цола изнад пода у води. Најзад имамо кућу на обали.

Ово му дође око 30цм изнад паркинга иза куће.

Ово му дође око 30цм изнад паркинга иза куће.

Око 21:00 је вода стигла и у задњу авлију, која је цео степеник изнад стражњег сокака. Пошто је ово Вирџинија, вода није тако хладна, гацали смо у кломпама.

Спреда, оно баште што је скоцкала ова године је под водом. Шишарке и лишће од магнолије, од којих сам гледао да направим земљиште (испод дрвета је био сам песак кад смо се уселили) углавном држе. Црево за накапање је испливало. Требало је да га укопамо. Како сам написао ћалету то вече, „још имамо око 35цм до прага. Плима се већ повлачи, па ово као јењава. Видећемо до јутра, за следећу плиму, ово неће скоро стати“. Ћале је почео да користи пулсатор и прави сребрну водицу. Недавно смо му то послали и стигло му је, и јутрос је попио прву чашу сребрне воде. Баш ми је драго што смо га убедили да се не оперише. А доктор рече „шест година ако га извадимо, две ако не“. Много касније смо видели и писану дијагнозу, каже рак на бубрегу.

Причали смо са Нином. Отерали су Горанина кола на прање. Рекли смо јој да се и њена перу, мање четке много воде. Мислили су да тамо купе нека јефдтинија кола па их отерају скроз до Сан Дијега (Ендер има родбине тамо), али је испало јако компликовано са регистрацијом и тапијом, па ће да изнајме нешто и крећу сутра. Го држи течај на послу, нешто или зЧетка или Маја (софтверски алати за три де моделовање), па не може с њима. Рикардо се уопште није спомињао.

Око поноћи је вода прешла тротоар скоро до прага, остало је да се попне уз плочу пред њим, можда све скупа 20цм до врата. Али ту је стала.

----

* по америчком, когод похађа нешто је студент, било то забавиште или докторат.


Спомиње се: Горана Средљевић (Го), Дејвид Бертон, Ендер Аквила, Јан Бренкелен, Јелена Средљевић (Лена), Невена Средљевић (Нина), превод, Рикардо Мануел Бариеро (Рикардо), СХЕТ, Федс, на енглеском