октобар 1987.

...или ту негде.

Дао ми Радоја да напишем обрачун нивелације за Челик. То је отприлике извештај о томе колико смо зарадили на инфлацији. Имаш осам нечега набављеног по сто, продаш два, имаш шест комада у вредности од 600. Онда купиш још три по 150, и сад и ових шест водиш као да су коштали толико, дакле имаш 9 комада а вреде заједно 1350 а коштали су те у збиру 1050. Оних 300 ти је теоретска зарада на нивелацији - теоретска, јер их још ниси продао.

Е у том обрачуну они су тражили да на дну сваке стране буде збир. Не збир те стране, него збир до те стране. Јер су имали губитак на нивелацији, на доста артикала. Откуд губитак на поскупљењу? Па... ако у малопређашњој ситуацији ти купиш још два комада по 200, сад имаш 11 комада који сад вреде 2200, и онда продаш пет комада по 100... на залихи имаш 6 комада у вредности од 1200, а ниси инкасирао 1000 него само 500. На извештају се јасно види тај губитак.

Наравно да им се није свидело. Ал' сами су тражили, то су и добили. Радоја је знао шта га чека, па смо потражили неки артикал где ће се јасно видети како долази до тога да нивелација испадне негативна. Нађемо неки казан за печење ракије, који су у марту имали по 16 (милиона тадашњих), два комада. Онда су у априлу набавили још три по 19, па у мају још два по 32, била већ солидна инфлација тада. Онда у јуну продају један по 17 и један по 21. Укупан губитак 24. Одштампамо то, он понесе код њих на састанак. Није далеко, они на главном сокаку, а ми у сокачету иза. Сто метара право, или 250 кроз најближу пролазну авлију, ака пасаж.

Кад су видели шта су добили, било им је јасно да не можемо ми ту ништа, бројке не лажу а стварност је ружна. И онда се досете да им треба збир на свакој страни. Али не збир те стране, него збир од почетка дотле. Тај збир на дну стране је ишао горе доле, на једној страни неки милиони у минус, на другој неки ситан плус, па на десетој два-три милиона у плусу, на последњој страни толико милиона у минусу, да је за то следовао некоме отказ или све њих уза зид.

Онда они отцепе од једанаесте стране до краја и прикажу само првих десет страна, јер тај им се збир свиђа. И тачан је, само није комплетан.


Спомиње се: Радоје Малетин (Радоја), Челик, на енглеском