07-VIII-2004.

Субота, 7.

Отишли до Горане и Рикарда. Напазарили им нешто залиха, напричали се са њима и све што иде. Горанин веб сајт лепо напредује, само треба да се скине плагин за квиктајм филмове да би то све могло да се гледа.

Кад смо се вратили, оно чудо испод судопере више није капљало, то је прво што смо установили (јер смо се паркирали са задње стране - спреда не бисмо могли ни да уђемо јер је намакла ланац). Друго што смо установили је да је јадни Мића подлегао болести (све изгледа да је оно био некакав рак), па смо га саранили одмах у дворишту, нуз ограду. Лена је штогод туговала, али се све скупа добро држала. Последња два дана ни траву није дирао, а мрвица није ни приметила да се нешто десило, њој само да је да има да легне, да пије воде и да једе.

У недељу смо лепили плочице на зид у кухињи, изнад судопере и осталог. Пошто су то неке тешке подне плочице, употребили смо неко жестоко лепило, које се прво суши пар сати. Пошто се лепило и касније дуго суши, подупрли смо плочице одоздо једном гредом (треба нам само један ред, од судопере до висећих елемената), и још притегли греду да стоји водоравно, па то тако оставили. Онда је на ред дошао онај квадрат између улазних врата и степеништа - тамо би исто требало да дођу плочице, а већ постоји некакав линолеум или шта ли. Пробала је то да скине, али нешто није ишло. Испоставило се да је то нека шперплоча коњски прилепљена за бетон, а преко ње налепљена обична мушема (!). То смо растурали добра два-три сата, местимично стружући шперплочу слој по слој. Векшмајзл (в. Кућни) се одлично показао, а ваљда је ту и зарадио надимак.

Предвече је нешто горело у комшилуку, изгледа ништа озбиљно, па је дошло само четворо ватрогасних кола са комплетним екипама. Испробао сам телеобјектив, моћна справа, слике су као да сам био тамо, иако је то на другом крају оног игралишта иза куће.

Једино место где имамо топле воде је доње купатило, а већ би требало да се окупамо, оно поливање цревом у стражњој авлији није довољно. Могли бисмо то мало купатило да користимо као туш кабину, само кад бих некако могао да натакнем црево од туша на славину, уместо аератора. Хмм... одем до Луа и тамо неком чичи на делу где су те водоводне ствари објасним шта хоћу. Наравно, директно шрафљење не долази у обзир, нит је тај навој нит је пречник... ал' заинтересује се он за проблем и на крају, из треће, искомбинује нешто, што је укључивало и парче гуменог црева и две обујмице, ал' на крају сам добио нешто што ће да ради посао.

За купање смо стајали у пластичној кадици до колена, што је у ствари била једна од кутија за селидбу. Истина, млаз нисмо баш могли да пуштамо неком јачином, јер бисмо после морали да скупљамо воду. Та просторија има свој сливник, ваљда, има тамо нека рупа у поду, ал' нит је проходна нит је тог пречника. Ограничили смо се на то да пазимо да ван кутије не исполивамо више него што може да се покупи партвишом. И то нам је тако радило целу годину, док нисмо средили горње купатило. Понекад бисмо се, истина, окупали код деце у Ричмонду, све зазирући у плафон, да нам не падне неки комад на главу.

Понедељак, 9.

Ја сам ишао да средим којекакве формалности: нова возачка због промене адресе, пријава адресе пошти да нам годину дана прослеђују шта стигне на стару адресу (осим реклама, одлично, што рече једном поштар, већ је и то добар разлог за селидбу), до банке да пријавим адресу и наручим чекове, до Глоца да узмем продужне каблове за те ве, те леба млека - млеко се вратило чак испод некадашње цене, некад је било око 3-3,20 долара (за галон), па је ту маја-јуна отишло на чак 3.73, прошле недеље се вратило на 3,33 и сад је опет 2,99.

Поподне је стигао пакет од Кокса - ја се обрадовао да ми је стигао модем па ћу моћи да се укачим на интернет, кад оно нека повелика кутија са декодером за дигиталну телевизију (мора да ради на линукс), где има која стотина додатних канала. Пошто ми је модем пречи, провео сам пола сата на телефону са Коксом док најзад нисам добио неког ко зна у чему је ствар - нестало им модема, добиће у среду, стиже ми у четвртак (није него петак). Питао сам и колики ће рачун да ми буде (пошто нисам имао појма да у овај пакет улази и дигитална) - и каже 98 долара, 116 с порезом. Кад мало боље размислисмо, било је да смо за локални телефон, интернет и те ве плаћали и више од тога... што ће рећи да конкуренција ради, цена остаје отприлике иста, само сваки пут добијеш све више за исте паре.

Увече смо сређивали плафон код Лене. Моторна тестерица је радила све у шеснаест, јер смо секли две летве у специјалан облик, са доње стране усечене неких 7мм да компензујемо за оних 4мм тврдог гипса, и у средини ужљебљене до дебљине од 35мм да их ту шрафимо за постојећу греду - све зато да бисмо могли да их убацимо на тачно потребну висину... што је на крају некако и успело. Чак смо та тране на једну од њих пришрафили додатну летву која дође изнад оног спуштеног старог дела, па смо и тај стари део мало пришрафили и тако га дигли да буде раван са остатком плафона.

И на крају сам се напатио са силним кабловима да уштекам ону скаламерију за те ве. На спрату је једини активан прикључак у Лениној соби, па сам настављао каблове (срећом, добили смо гомилу, и спојница за спајање, и каблова), читао упутство и... на крају смо опет имали само оних педесетак редовних канала, а ништа од оних пар стотина дигиталних. Онда сам се тек опасуљио да нам дигитална ради само у приземљу, где је мајстор у петак инсталисао додатну кутију. Пробаћемо неки други дан.

Уторак, 10.

Велико чишћење клима уређаја. Онај специјални спреј за чишћење тих цеви немају код Луа, а тврде да га сигурно има један са специјализованим дућаном на Вичдаку (Witchduck - вештица патка* - тако се зове једна од важнијих улица). Комшијин мајстор рече 35$ лименка... ал' зато кад смо последњи пут били код Луа... тамо кад се улази баш се пролази поред роштиља. Оних америчких, с крилцима, само чекаш кад ће да полети, то је нешто величине струга. И на њима неки спрејеви. Погледа она шта је то, види спреј за чишћење роштиља. Па ако тај може да разбије запечену масноћу, што не би очистио и климу? Узмемо то, свега 3$.

Те је отишла на таван, ја сам стајао на лотри и додавао јој алат. Отворила је кутију и пошприцала обилно оне ладне цеви. После је то полила водом. Укључили смо, и бар смо осетили мирис тог спреја по целој кући (значи да ради) а сад колико ће то да утиче на хлађење, ђаво ће га знати. Иначе је нешто освежило негде од четвртка, тако да је баш пријатно и без климе.

[епилог: па и јесте помогло, клима је тако радила целу годину]

----

* касније смо сазнали у чему је фора. Није патка, него глагол to duck, што углавном значи чучнути, сагнути се, а у овом контексту загњурити. Ту су одржавана суђења вештицама методом потапања - ако преживи, вештица је. Једној су ту негде дигли и споменик.


Спомиње се: Горана Средљевић (Го), Јелена Средљевић (Лена), Кућни речник, мрвица, Рикардо Мануел Бариеро (Рикардо), на енглеском