31-XII-1971.

Нова година, без дочека. Сви су се планови изјаловили, и на крају нисам отишао нигде. Моји су отишли, наравно, у Змај, ћале је ваљда још био у школском одбору, а позивали су их и касније кад више није био. Ја сам седео са баком и гледао теве.

Теве је у ствари доживео омању револуцију - те ноћи је прорадила колор техника, што нисам још годинама виђао како изгледа, осим у излогу радње, најбоља је била она на углу на Житном, ал' јебига све преко дана и некакав спорт, наредна година је била олимпијска. Ал' приметило се да је квалитет слике нагло скочио, некако је била оштрија по хоризонтали, а и контраст је био бољи, било је сад и јаркобелих делова. Чудо једно како је тај исти Еи Ниш из 1965. успевао и то да прикаже. Значи није било све до телевизора, било је и до емисионе технике.

Притом је кренуо и други програм. Намерно су га звали програм а не канал, јер је био засебна редакција, са другачијим концептом, ту се чак доста експериментисало, ту се изређала цела прашка школа режије, била је и серија „Необавезно“* са режијом баш другачијом од свега дотле виђеног. Од пролећа је кренула и „Серија које нема“, водио ју је Никола Нешковић. Ту се изређала цела акустичарска сцена, и Породична мануфактура црног хлеба Маје де Радо, и Драго Млинарец, и Ибрица Јусић, и Влада и Бајка, и С времена на време, и Томаж Домицељ... ма сви који су иоле нешто значили на тој сцени.

За сам дочек... наравно, гледао се други програм, бака је ионако дремала, и у рокерском блоку тап - Дадо Топић са новом групом, Тајм. Одсвирали су тада, први пут, нову ствар „Истина машина“. Ту верзију, са све неким оргуљицама у позадини, никад више нисам чуо. Кад је налето изашао албум, те оргуље су нестале, преуређено је да се више чује сув бас, без одјека, а то што је било на оргуљама је пребачено на гитару, исто сувље и скроз равно. Свашта, само да што мање личи на Корни групу. Ех, да ми је сад да то пустим...

Иначе да, пиздео сам ко глиста што сам се нашао у том ћорсокаку, да промашим дочек, немам рибу, ма у ствари немам ни друштво. Пижђење ме неће проћи још који месец.

----

* реч ако и није измишљена за ову прилику, појавила се ту негде. Знак опуштенијег времена.


Спомиње се: дочек, Змај, на енглеском