27-VI-2000.

Открили смо да у близини има језеро, можда на неких 15 минута одавде, с наше стране града. Зове се Хидраулично, јер је вештачко - природних у Вирџинији ни нема. Ваљда је неки инжењер покушао да објасни како ће то да ради, а необична реч била запамћена и остала као име. Па ако је друм R10 могао да постане Рио... А сад имају и Хидрауличну улицу, названу не по нечему из механике флуида, него по језеру ка ком води. Те смо купили купаће, нешто да простремо на песак, да се намажемо и шта још фали, па на друм. Решили смо да узмемо породичну сезонску карту, 70$ за два месеца, једна кола и колико особа већ има. Требало би да се исплати за четири одласка. Нажалост, нисмо то узели одмах, него тек следећи пут, па смо сезону завршили у минусу - ово данас је коштало 17$.

Језеро је ситно, а песак баш и није, тим боље, не лепи се и не увлачи се у све. Што смо мислили да смо се нагледали дебелих Амера, то није ништа спрам овог. Једна госпоја у пецарошкој столици на склапање, заглављена у плићаку у води до лаката, није се померала док смо били тамо. Не видим како би могла да устане без озбиљне помоћи. Прогласили смо је месним родоначелником будизма, тако упечатљиву и непомичну. Одокативно 160кг живе ваге.

Открио сам да сам међу реткима који не носе боксерице. Д'извинете, бокс је племенита вештина, нисам племић, не по крви. По духу, можда понекад, наиђе ми тако.

Кад смо стигли кући, спустио се добар пљусак, опрао и Пужоа... који још чучи тамо, не знам шта ћу с њим. Добро је да имамо ову терасу па могу да изађем да фоткам а не покиснем. Бар док пада није таква врућина; сутрадан је већ била права душегупка, уз сву ту влагу у ваздуху. Мислили смо да ће у тој шуметини, стабла преко 20м, да буде хладовина, ал јок, кад је тако вруће хлад не значи ништа, ваздух је врућ, земља је врућа, све је вруће. И влажно, узалуд се знојиш, не хлади кад не испарава.

Убацили смо двоструки вентилатор у прозор код стола за ручавање, и велики подни вентилатор (само 12$), што је помогло, помало. И даље је вруће, само мало лакше.

Док је Го ишла на предавања на раднички, кад сам ишао да је покупим сви бисмо сели у Королу... јер има климу.

Исправка: овог дана смо ишли на друго језеро, јужно од града, које нам се у ствари више свидело, боља је плажа и некако је ушушкано у долини, и боље је и уређено, само је мало далеко па смо брзо одустали. Ове фотке су од 02-VII-2000. (што сам открио кад сам нашао неки алат да читам EXIF податке из јпегова, које би Агфа неких дана уписивала, неких не).


Спомиње се: 02-VII-2000., Агфа, Горана Средљевић (Го), Пужо, на енглеском