25-VI-1999.

Двајздругог, имејл од Мег:

Већ трећа недеља кише. Овде пљусне пар пута у јуну, ал' не памтим да смо имали оволико кише.

Трава сва подивљала. Ваздух је тако влажан, да само чекам да видим рибе кроз прозор. И врућина је.

Стиже ти сва киша која не пада у централној Вирџинији. Врло суво пролеће.

Сређују се ствари, и ништа није јасно. Од амбасаде управо стигао збуњујући одговор - нема мојих папира, а послали су ми стандардно упутство за добијање визе. Већ гледам како са авионом. Грег звао у петак, пита каква кола да ми обезбеди... е сад јел' стварно тако или се он зеза да још возите диносаурусе, оно од 2л навише? Не би ми лежало да возим крстарицу, бар док се не навикнем на димензије. Возим већ 26 година и умем да маневришем и са приколицом (и уназад), чак сам возио мали пикап са само бочним огледалима, и никад ни огреботине - али, ипак, не би ми годило да возим нешто огромно. Зар нема јапанских кола пристојне величине од 1,4 до 1,8 литара?

А шта су, уопште, јапанска кола пристојне величине? Присети се, већина Американаца је доста већа од већине Јапанаца. Ретка су кола која могу да возим са штиклама, нема места за воланом, а ни у једна кола не могу да седнем назад.* Мој муж удара главом о таваницу у већини мањих до средњих кола. Јесте, сматрам се за повишу, али данашња просечна Американка није много нижа од мене, можда 4-5". Немам појма колики су мотори, али мој друг из Енглеске користи исте изразе. Задовољан је америчким колима, вози велик СУВ, а у Енглеској је возио БМВ. Каже да је увек желео великог старог кадилака кабриолет са крилцима. Тера као лађа!

Збиља, за најам има то што има. Већина агенција држи америчка кола. Ако и кад будеш пазарио, узми неког мањег Мицубишија или Хонду. Имамо чак и кола по имену југо. У суштини, алуминијумске лименке с моторима од косилице на 4 точкића. Опет, америчка компактна кола су много јефтинија од већине страних. Навићи ћеш се час посла. Мотори су можда већи, али шасија није много већа него код европских или јапанских кола. Кажи Грегу да ти изнајми Топаз, Каваљера или Пратиоца** и не бери бригу.

Причао сам са новим*** типом - он је гуру за ВБ (да, знам да је без везе), ће да терају ВБ, ВИнтердев, веб, штагод. Нисам чуо чаробну реч „фокс“.

Шта учини рат. Да не би рата, већ бих био тамо и не би то овако прошло. Попричаћу са њим. „То је лако, видећеш“, рече он. „Лако се уради, тешко одржава“, рекох ја. Како живе без поткласирања?

Рече да ће и даље радити понешто у фоксу наредних пар година. Растегнућу то колико могу. Мислим да су се превише примакли Мајкрософту, базди на Великог Брата.

Они ће ВБ? Не знам како ће. Имају тоне кода у фоксу, и нема шансе да се то претаба преконоћ. А заправо нема ни разлога. фокс је много бољи за то што они раде. Не бих то баш узела здраво за готово. Чула сам и да је Грег рекао да ће да пређу на Јаву. Сигурна сам да тај „каубој“ гура ВБ. Сећаш се кад сам ти рекла како он сматра да је то супер? Чека га, мислим, повелико изненађење. Ако и овај нови то гура, нема сад ко да собали Сема откако је овај ту пуно радно време.

Нови је једно у праву, да нема ту много да се учи. Спорије се пише у њему, ако немаш добар скуп објеката. Овај приступ је у ствари бољи од поткласирања, објекте у ВБу боље контролишеш. За невољу, ВБови објекти су срањ* од спороће. Перформансе падају осим ако користиш објекте писане у Цеу. А треба много да планираш и моделујеш док не обезбедиш да ти се објекти лако користе.

На УАу смо данас одиграли брзу имејл кампању Алфонсу, јер је поставио ограничење да најпопуларније фајлове, оне скинуте више од 250 пута, могу да скидају само претплатници. Ствар је покренуо Д.Ф. из Линчбурга, па смо се одмах придружили и Џек, Трикси, ја, Б.Б. из Будимпеште, Марк МекКесленд, Кен Вебер и други. Послао сам и ја једну, наравно. Пише Трикси:

Иако сам сисоп, изненадила ме ова промена политике на УАу колико и вас. Лично, мислим да је погрешно ограничавати скидање јер су многи моји пријатељи нашли УбикАгора кад су тражили да скину неки додатак, и остали - и претплатили се - због оног бесплатног.

Али ајде да пошаљемо љубазне захтеве Алфонсу а не ултиматум. Можда није то баш промислио па ће број захтева да га натера да се предомисли - или можда има своје разлоге па НЕЋЕ. Свакако боље да попричамо него да му претимо. Сви доста добијамо од УАа, и то треба да се настави, свеједно што се отварају нова места као што је сад вики. Не палимо мостове!

Тај вики држи Џорџ. Алфонс је одговорио истог дана - ограничење му је наметнула фирма код које трчи сајт, па се сад снашао тако што ће фајлови бити негде другде, и чак ће се оданде и брже скидати.

Данас је неко позвао све на „ускоро у Вегасу последња велика фокс журка у миленијуму!“. Морао сам да одговорим питањем да ли је чуо да ће и 2000. бити ДевКон, а вероватно и друге конференције. Негде су се ту успут забројали, неки век ту има само 99 година.

Датум одокативан, по сећању. Сећам се да је било светло облачно и спарно. Све оно што су хемикалијама разгонили облаке сад долази са каматом, цело лето је кишно.

Бомбардовање готово, Слоба потписао шта је требало, само да није безусловна капитулација и окупација, бла бла бла, живот се враћа у оно што се тада сматрало за нормалу. По граду није било штете, већ смо тако усрани да овде нема шта да се бомбардује. Један из Свемикса нас је провео кроз бочну улицу где је експлодирало пар касетних бомби (забрањених женевском конвенцијом), разнело кров на свињцу, побило педесетак свиња, и изрешетало фасаду куће преко пута. У малтеру су плитке рупе, можда 2мм, пречника око 50, осим у средини где се зрно зарило дубоко. И морали су да поправе 2м пруге, где је друга бомба разнела туцаник под шинама. И то је било све, што се тиче града и општине.

Срео опет Слађу после посла, овог пута пред зградом Бангроа, мислим да је чекала неког да је повезе, ја бициклом. Рекао сам јој да ускоро одлазимо, на шта је она кренула у пун фронтални напад у свом стилу, како је то ризично, чак непатриотски, зајебаће те тамо, играш се животима своје породице... све оно њено „ти наиван, ја све знам“. Каже да води некима књиговодство, има тезгу. Па, надам се да га радиш како треба, и трезна.

----

* јес мало крупнија, ал' претера га овде. У тамошњим мерама је осредња. Можда је мало ногатија.

** тј форд ескорт

*** то ће бити Френк


Спомиње се: Алфонс д'Алшембер, Бангро, Беатрис Палмијери (Трикси), Грег Рубентал, југо, Мајкрософт (Мали мекани), Меган Марбург (Мег), Свемикс, Славица Тејин (Слађа), УбикАгора, фокс, Френк Шелби, Џек Баран мл., Џорџ Вајтли, на енглеском