27-IV-2014.

Кабина кокошарника се данас затвара одозго. Направили смо и оквир за предња врата. А онда кренули да сечемо фосне (даске од 5цм, тј 2 цола) у летве 40х50мм, за кров. Изнели смо циркулар, развукли кабл, и навалили. Скоро смо пола насекли кад смо приметили да се мотор мучи. Даске влажне, што повећава трење. Угреје се сечиво, видели смо чак и како кува дрво где додирује, излази пара.

Тако смо мислили, док нисмо схватили да то није пара него чаробни дим из мотора. Изашао. Као и сва електрика, ради на чаробни дим. Доказ: кад изађе, више не ради. Цркао нам циркулар.

Добро, имамо велики абрихтер, друга половина му је циркулар. Прегурао сам мотор, преместио кајиш на ту страну, може да крене. Осим што не може. Те диско тестере имају рупу од једног инча, не цола. А осовина је баш од цола, 25мм, фали оних 0,4мм, што као не би требало да је проблем, али јесте, јер се то врти са неких 2000 обртаја у минуту, а при тој брзини је и 0,1мм много, вибрира. Проблем је решио комшија стругар, има прави фабрички струг у радионици, нарезао ми адаптер и вози. Насекли смо и оставили за касније, јер отишло нам је доста времена, а ја сам још имао да однесем ћалету ручак. До њега нема три минута вожње, знам по томе што радио у саксу креће прекинуту песму испочетка чим окренем кључ, па се догађало да исту песму чујем четири пута. Ал' није то само да однесем, обично и поседим са њим бар док не постави сто и крене да једе. Кљук у бачвама му лепо ври, ускоро пече ракију.

Поподне смо свратили и до Петерхида, колико да обиђемо. Кад смо се вратили, преселили смо кокошке у кабину, онај кетрец им је већ био премали.

На западном фронту, Ендера је прошло шта је био закачио, а преузела Нина. Већ је бацала пеглу, а има и трчкавац. И њихов кокошарник је готов, само још да набаве коке. По месним прописима је забрањено држање живине, али до четири или шест кокошака може да прође под „кућни љубимци“.

Тридесетог стигла још једна шиваћа машина, некаква Елна, не знам тачно шта уме ал' такву смо већ имали у тамоу, ваљда ради неке специјалне шавове, ваљда је ендларица.


Спомиње се: Ендер Аквила, Невена Средљевић (Нина), Петерхид, саксо, на енглеском