11-VI-2010.

Крај школе, деле се дипломе итд. гугао частио, дао шест лептопова, да се поделе два предавачима, два набољим ученицама, два ученицима. С обзиром на то да је ово магнетна школа, за надарену децу, и да је повелика, има око хиљаду ипо ђака, ово је прилично достигнуће - добила Лена један, а судећи по сликама и њена другарица Ш'бан. Можда је и један из мушког дела оне екипе за квиз добио.

У ствари школа и није готова, има још испита, последњи јој дође у среду. Не знам што смо уприличили овај обред са стављањем Гуглове налепнице на поклопац, ипак је то реклама, ал' није моје па нисам много коментарисао. Машину смо одмах крстили гугољ, ем гугао ем Гогољев бурдељ. На машини је 32-битни Пенџери 7 и то најјефтинија верзија, екран није баш нешто, има Леново и бољих, али је бар довољно велик и има и нумеричку тастатуру.

На послу, једна овећа ирска клиника прелази са дебеефова на ескуел и драгичка, не можемо да се качимо на ескуел сервер а све остале апликације могу. Но, Јан је пробуџио да се те остале каче на други, а за Федс је намештен посебан сервер. Наравно, то је неко само инсталисао и оставио, дакле све је на подразумеваном, значи, према Мајкрософтовој догми, све је погрешно. Под један, повезивање је онемогућено, треба прво да се дозволи, па да се отворе портови итд итд. На ово ћемо налетети бар још двадесет пута у наредним годинама, ово се тек заукава, и то ће углавном бити мој посао.

И, наравно, требало је да још једном потерам конверзију података из дебеефова у ескуел. Сад да ли сам то радио лично или сам само дао упутства Дасу, биће ово друго, мало ниже сам нашао поруку где му објашњавам где се налази свежа и исправна верзија скрипта за конверзију.

Нека доба улеће Денијел само да каже да ће торонћански (торонталски...) сервер бити оборен до њиховог поднева. А Дејвид вели „Ископао сам документ који сам саставио пре много месеци за Федс 4.2! Послаћу га Сержу Вилису (и Оливеру посебно). Мислим да не би требало да 'брзељамо' тамо... да не мењамо називе поља баш сад (нарочито с обзиром на СЗО 5).“

Ау, који леш из ормана. Верзије до четворке је писао онај холандски доктор до пре шест година. А то што су имена поља тако увезана са документацијом је додатни разлог да се структура базе не мења до у недоглед, него се само надодаје. Те ће тако бити само још сложеније него досад.

За то време у комшилуку се одвијао велики разлаз. Лес се навелико свађао са газдом и најављивао да ће да се одсели. Ово двоје у #2 су у распаду, она отишла код оног куратог црнца и одвела децу, овај остао, каже има отказни рок, ал' што да плаћа стан од 140 квадрата за себе самог. Дошао му и брат штогод да га теши, па смо се нешто чак и поразговарали пред кућом. Остао је и без кола, па сам му дао онај један бицикл што је остао - нама свакако неће требати. У тај стан ће се после уселити неки још луђи пар, црнац и Јапанка, о којима ће стизати приче, али ништа баш за памћење.

С другог краја, из #7 се она црна рибетина иселила малтене кришом. Можда и није имала нешто ствари, или је остало већ спаковала и послала или ускладиштила, те је остала само та сцена кад она (и ваљда неки тип што је био с њом) убацује последње две торбе у пртљажник кабриолета, закључава врата и одлази. Ни да махне комшијама.

Из #6 су, пак, станари избачени, јер ко зна колико месеци нису плаћали кирију. Остало је доста њихових ствари, па је станодавац запленио шта је мислио да вреди, а остатак су радници изнели на ивичњак. Ту се комшилук сјатио, џаба намештај, џаба роба. Пробирали су то данима. Десети дан су остали, ваљда, само кауч и велико огледало, остало се све негде удомило. Јагма је била прво поподне, док је био већи избор.

Те ће тако иза нас остати само луди поп у #5 и Јулишка у #4, те наравно Нина и Ендер у нашој кући. А и то неће дуго - кад среде своју кућу, преселиће се у њу. Неколико година касније ћу чути да је и Јулишка такође добила шут карту.

Кад ми одлазимо, сви одлазе.


Спомиње се: гугао, гугољ, Дејвид Бертон, Денијел Бертон, Ендер Аквила, Јан Бренкелен, Јелена Средљевић (Лена), Јулишка, Лес Пол, Мајкрософт (Мали мекани), Мохандас Раџ (Дас), Невена Средљевић (Нина), Оливер Бајфорд, Федс, на енглеском