22-XII-2010.

Ишао нешто с Леном у град да припазари, ваљда гардеробу. Тј прво шетња, јер је свратила до фризера, да проба и то чудо. Сликао Бегеј како је смрзнут. Срели Џолета, са нешто укриво поткресаном брадом па се сликала и са њим. После сам јој објаснио шта је то Џоле.

Свратили смо, наравно, и до Прлеског. Реновирао се прилично, нема више оних старих сточића са мермерном плочом у оквиру од тамног тврдог дрвета и столицама од куваног, кривљеног, какве смо чак и ми имали. Али је бар остао стари распоред - улаз са десне стране, пулт са леве у предњем делу, а онда још столова лево а кујна десно у стражњем. И није онај власник, чујем да је овај стари преместио дућан негде ближе нама а ово продао.

Фризерај је у Шехерезади, легендарној кући на главном сокаку, коју је власник пицнуо да вуче на шпанско-маварски стил, па јој се тако и надимак запатио. Власти се мењају, али увек се нађу паре да се овој лепотици обнови фасада. Снимак је мало замагљен, јер нисам сачекао да се сочиво одмагли, него сам баш хтео да видим шта ће бити.

Нека грчка банка је заузела простор где је некад била Црвенкапа, ал изгледа да им нешто не иде, прва три слова на натпису им не светле, па је од Алфа остало само „ха банк“. Наравно, грчка банка у Србији има да се држи енгрпског, тј да се зове на енглеском.

У дућану где је некад била Југопластика се нешто задржала, а ја остао напољу са цигаретом у једној руци и Фујицом у другој. Спазим продавачицу и, наравно, не одолим. Ех, некад су биле којекакве бабе, сад све то нашминкано и утегнуто као да су на модној писти, или бар спонзоруше. Кад сам отприлике завршио цигар, Лена ми да знак да дођем, треба нешто и да се плати. И онда шок недеље - ова рибетина говори такав меленачки лалински, да сам се начисто растопио. Од њих очекујем да говоре некакав шминкерски београдски или бар да фолирају некакву отменост, ал' јок, ово је овдашње чељаде.

Вероватно је и овде цркла телевизија, више се не уче говору из те кутије него опет од својих и од свог друштва, нема више званичних спикера него цвета сто цветова на сто канала. Ко зна зашто је то добро.

Занимљивости ради, овако утегнуте и кратке хаљине су опет биле у моди у лето 2023.


Спомиње се: Веса Сувачаров (Џоле), енгрпски, Јелена Средљевић (Лена), Прлески, спонзоруша, Фујица (Фујица), на енглеском