09-II-1981.: Друга школа

Први дан на послу у машинској. Наравно, био сам већ ту и добио упутства од шефа зборнице, знао по ком плану раде одељења која сам добио, ваљда четири одељења бравара, трећи разред, и једно одељење електротехничара, дакле четврти (јер са три разреда се буде КВ радник, са четири техничар, а за ВКВ је требала додатна година, што ни данас не знам где се то похађало и шта се ту радило). За разлику од 13. фебруара, где су ПУОВ и ПУВО*, тј заједничке основе и усмерени део били раздвојени по сменама (9. и 10. разред преподне, 3. и 4. поподне - да, била је и та збрка са нумерисањем година), овде је зграда била довољно велика па су постојале две зборнице и два крила зграде, тако да су ови млађи ишли у предњу зграду, а старији у дворишну, где су учионице биле све на спрату а радионице у приземљу, и оба оура су радила у обе смене. Део часова, за механику и машинске предмете, се држао у кабинетима распоређеним у приземљу предње зграде, тако да школе и нису биле нешто јако раздвојене, а и професори су се знали од пре 1975. кад је то усмерено уведено.

Зборница је била прилично мала, величине једне омање учионице, изнад електро радионице, у углу дворишне зграде, те је имала добар поглед на цело двориште. Као и код комшија, добар део наставног особља су чинили инжењери. За опште машинске предмете, као што су механика, машински елементи и не знам како се звао онај део металургије што су учили, то су били редовни професори, стално запослени у школи. За неке ствари су долазили инжењери из месне индустрије па држали својих неколико часова - из бродоградилишта, Нафтагаса, или код комшија из Војводинапута, тепихаре или млекаре.

Брзо сам ухватио навику да устајем у шест кад радим прву смену, а ово полугодиште сам ваљда све имао у првој смени. Јер сам још у основној омрзао јутарњу фрку и панику и кад све мора на брзину. Овако сам имао пола сата за купатило, пола сата за доручак, пола сата за кафу, и пола сата да седнем на бицикл, одвезем се до школе, и на миру издимим једну у зборници. У учионицама и ходницима се није пушило, у зборници и канцеларијама јесте.

После сам укапирао да је то била политика школе да се што мање људи распореди да раде у обе смене, напросто јер је то заморно, а и кошта, за то се добијао некакав додатак.

----

* То ми не неки колега објаснио тим што до десетог разреда још и држе нагласак више на васпитању него на образовању, а онда од трећег обрну. Додатни бодови за то што „пуво“ може да значи и „прдео“.


Спомиње се: 13. фебруар, МПСШЦ (машинска), ооур, на енглеском