11-XI-1958.

Први број Илустроване политике. Ћале, наравно, купио, и терао тако сваки број наредних 25 година или можда 35. Те је бројеве скупљао, и колико знам још скупљају прашину, уредно послагани редом, на тавану. То што википедија тврди (проверено јануара 2024.) да тог првог броја има свега три комада, е па неће бити...

Наравно, нисам имао појма шта су уопште новине, ал' временом сам кренуо да читам све што ми падне шака. А новина по кући је морало да буде, јер је ћале као партијац морао да буде информисан, дакле сваког дана Политика, уторком Илустрована, свако вече вести на радију... Новине се нису баш бацале, него су сечене за клозет папир, а једном су правили некакав папир маше, сецкали новине, натапали их у кориту док се не разиђу у кашу, па онда од те каше месили некакве шипке, отприлике величине омање цепанице, таман стане у смедеревац, и то се онда сушило, и лепо горело.

Игром случаја, или пре новинарском досетком, на насловној страни је била нека риба са радне акције, и то из међународне бригаде. После се нашло да је то нека Ула Андерсон. Фотке се не сећам, ал' у два пива да је била плавуша. Данас има бар десет славнијих од ње са истим именом, не може се наћи.


Спомиње се: радна акција, на енглеском