10-VII-2009.

Го прешла код Патка Даче, тј добила ћагу да је сад запослена директно у Ворнер Бросу. Кад нам је преко скајпа показала папир, све сам чекао кад ће тај знак да се одшкрине и да из њега извири Душко са шаргарепом...

Плата је иста, ал' имају боље друге бенефиције - дужи годишњи, и приде некакве додатке за успех, тј кад се која игра заврши, већ према броју година проведених на тој игри, тако да може да кане. Још се не зна шта ће следеће да раде. Морају сад да прераде пар главних ликова, јер се нешто концепцијски више не уклапају кад треба да изађу под Ворнеровом фирмом. Један је баш њен (у ствари, пола њих је њено, а и одећа за већину) тако да ће с тим да се забавља овог лета, а онда кад дође септембар уметнички посао је практично готов. Дотле ће ваљда да смисле шта ће следеће. Вероватно ће да преузму неку од игара које ради један од друга два Ворнерова студија у граду, што је исто Ворнер недавно пазарио, јер ти студији немају технику какву они имају, а било би мало дугачко да им се то сад уводи - обука траје и кошта.

После сам сазнао и шта се то „концепцијски не уклапа“ - кад је Ворнер преузео фирму, правници пронађу да ти ликови мало сувише личе на неке познате фаце, које би могле да праве проблем (или да покушају да се очешу за коју кинту на суду), па су решили да прераде да баш не личе. Нове предлоге су дали Го и њен непосредни шеф - прошла сва три њена, његов ниједан. Канда је мало промашио тему или тако нешто. Но, то је прошло прву инстанцу, ваљда некакав колегијум или тако нешто унутар екипе, а сад се чека амин одозго.

Баштица напредује... Једино сам ваљда на овом снимку успео да ухватим све одједном - и Јулишкину шупу, и краставац што се попео уз њу и одмакао већ пола етра ка сушилици за веш, и онај парадаз десно од њега, што је већ метар ипо висок и већ му цвета шести спрат, а први спрат тек сад почиње да зри.

Ту негде овог лета се десила занимљива згода са пчелом дрводељом (што је вероватно погрешан назив, више личи на некаквог бумбара, немам појма из ког малог прста сам га извукао). Пошто су стубови од стражњих вратанца остали стари, тј стар је онај где су шарке, а онај други смо извадили и њим га мало подупрли, те су пчеле решиле да се угнезде у тај прислоњени. Избуше тако савршено округлу и глатку рупу, а пиљевина коју избацују је финија од брашна, чудо једно. Но, овог пута су се угнездиле у готову рупу, у корман од љубичастог бицикла, који је био прислоњен уз зид, под кухињским прозором. Тај бицикл нисмо закључавали јер је био крш, оставио сам га за делове, да га черупам кад будем узео да сређујем друга два. И тако једног дана седимо нас двоје назад, пијуцкамо кафу и пушимо, и крене та пчела да зуји около, и све се залеће на друге шипкасте ствари - на крај од црева за заливање, на дршку од метле - и ми кренемо да добацујемо савете, „ало бре не у то, то није шупље, у бициклу ти је кућа, иди тамо“... и утом приметимо да бицикла нема. Поваљали смо се од смеха, глупи лопови су украли неупотребљив бицикл...

Дејвид је још увек у Италији са оном својом преводиљом (у ствари вероватно докторицом), и показивао програм неким клиникама тамо, а они одмах "е, имамо и избачено одељење у Швајцарској". Такође, вест са сајма, наши главни конкуренти су нешто изгубили корак. На пар места једва чекају да их избаце, на пар других су, након њихове посете, нас звали да покажемо своје. А за нас се занима и неколико њихових виђенијих муштерија, с којима се рекламирају... тако да звучи као да нам је нешто кренуло.

Јан је нешто ређе ту ових дана, сели се у нову кућу.

Преписка са мојима...

Колико смо схватили, Ендер нема стално радно место, кад има времена да андлује са моторима или колима.

Целе прошле године није успео да састави нигде дуже од месец два - чак и кад је овде радио у комшилуку. Проблем је мало заобилазан... он је практично жртва система. Фрејс је била напрасно решила да купи нову кућу иако стара није отплаћена. Та нова кућа је огромна... кула од карата. Иста пицнута дашчара као и све остало, са великим прозорима итд, ал' је то преко зиме немогуће загрејати. Троше за струју отприлике трипут више него ми, и успевају да загреју неке просторије, остале напросто неће - негде вуче, танки зидови, цицијашило се на изолацији да се боље заради. Кућа прављена за тржиште, технологија гладац-јадац. И он почне да се разбољева - ем као механичар ради мање више напољу (врата од гараже су стално отворена, а те гараже су као хангари, и врата су око 3х3 м, бар четвора таква стално отворена), ем се онда прехлади и код куће. Онда га дохвате лекари, нађу му претисак - и почну да га кљукају лековима, што скупљим то боље. Навукао је и воду у плућима, и отечене ноге, и гихт, а од нуспојава од лекова је постао такав да заспи у било ком положају у било ком тренутку. Један лекар, његов Филипинац, му је дао обичан ласикс (што је прво био преписао лекар кад су били у Јапану) уместо оног скупог ђубрета, и кад је ишао за још, неће док не оде још једном код специјалисте - а на екрану види да пише да га никако не пуштају више код тог лекара Филипинца. Јер му тај као земљаку преписује јефтинији лек.

Онда остане кући да се превија од болова или напросто спава, ошамућен од лекова, и добије отказ. Други пут је извадио шефицу дућана из неке њене неприлике, па је она притом испала јако глупава (јер јесте сама била крива) и првом приликом је добио шут карту. Радио је у још једном дућану као на обуци, па кад посао крене мало, онда ће да почне да ради за озбиљно тј за паре - од чега није било ништа, посао стао.

Сад смо га поприлично довели у ред, скинуо је коју килу, већ месецима није заспао у сред разговора, не кука, постао је много окретнији, не кашље... само да прегура наредну зиму без грипе и било чега на плућима, па смо мирни.

У ствари, то са грејањем куће нам је Ендер после објаснио - кад се то градило, Фрејс је инсистирала на томе да се главна дневна соба споји са собом изнад, да би имала велику дворану у коју чак допире светлост кроз прозоре са спрата, што стварно одлично изгледа (кад смо то једном већ видели), али је то пореметило струјање ваздуха, и термостат на спрату никако не успева да се договори са оним у приземљу и онда и грејање и хлађење раде без везе. Ендеров соба је изнад гараже, дакле не греје се одоздо, а некако је испала у ћорсокаку у том поремећеном току, па је клима слабо посећује.


Спомиње се: Горана Средљевић (Го), Дејвид Бертон, Ендер Аквила, Јан Бренкелен, Јулишка, Росанда Аквила (Фрејс), на енглеском