17-II-2005.

Ништа нарочито ново, осим што се време пролепшава и полако почињемо да се спремамо да отворимо грађевинску сезону. Још недељу-две и могли бисмо да почнемо. Температуре се сад крећу око 10-15 степени, буде добар део дана сунчан, буде мало кише, и ветар није неки.

Лена је добила још један посебан папир, проглашена је за ђака тромесечја из природних наука. Каже да јој то није био неки проблем, јер је то све слушала прошле године - наиме, потрефило се да је у овој школи градиво из физике у седмом разреду, а у оној је било у шестом. Овде то, наравно, раде мало опширније. Математику раде за девети разред.

Са кредитом за кућу имамо смејурију. Наишао био мало маснији чек од Герија, те ја то одмах уплатим као рату вишка. Међутим, програм који у ШКЗ (која је сад у нашем жаргону постала стамбена) обрачунава отплате напросто није предвидео тамо неке ванредне уплате и остало неуредно зеље, него увек рачуна као да је плаћено последњег дана у месецу. Тако ми је за уплату од 18. јануара обрачуната камата за фебруар, а за фебруарску уплату (опет брзо после првог) као да сам уплатио 31. марта. Сад ми следећа рата дође тек за 30. април. Но добро, не видим ваљан разлог да се прегањам са њима, они тако рачунају и тачка. Питам се само како би ми рачунали камату на штедњу ако бих другог у месецу све повукао и оставио два долара, да ли би ми рачунали до краја месеца на цео износ.

Сад ћу да гомилам паре до краја априла, а онда има да откинем поприличан комад од главнице - ту би требало да улети и повраћај пореза.

Мика је откачио оног Брендона Ситроена (који се понекад потписивао без оног ë, можда је то неки комад софтвера и отфилтрирао, ко ће знати, ал' испао је цитрон), тип се напросто није снашао, а сад је нашао неку програмерку, име јој звучи афрички или азијски - Тамека Темабан - која ће то да преузме. Брендон јесте чудна сорта, прво га не чујеш три недеље, а онда крене да ради и сваки час нешто тражи, па кад очекујем да ће да пређе на завршницу, он опет нестане и не чује се. Онда два месеца касније каже "е ајде да завршимо оно".

Нама је рачун за струју мањи него лети - а потрошња је ту негде. Августа и септембра око 1700-1800 киловатсахата, јануара 1400. А и струја је зими јефтинија: од октобра до маја је 0.0558$, а од јуна до септембра 0.0688$ за киловат. У просеку, потрошња је већа лети. Еркондишни раде нон стоп, то троши. Преко зиме опет раде, унатрашке, а многи имају и додатне грејаче за случај да препумпавање топлоте није довољно, али је то опет мање него лети.

Вест од куће - Миља и њена сестра имају укупно петоро деце. Ћале увек тако педагошки гледа да замумуљи бројеве. Једна од њих две је већ баба. Сестра беше млађа, колико се сећам... Шкрба беше кукао како нема снега, ал' каже ћале „шта кука, ево од 25. јануара се бели и сваки час се обнавља“. Па, кукао је децембра, сад ћути.

Купили смо електрични роштиљ, да не губимо време чекајући југовину. Тј купили смо већ један прошле недеље, тај смо однели деци у Ричмонд, а сад смо себи купили други исти такав. Зашто исти? Зато што се њихов покварио, а нисмо сачували рачун. Сад ћемо да се трампимо, па да га заменимо. Није лоше, месо остане сочно и има шмек. Фали само дим и угођај, ал' то ћемо кад мало ојужи, да може да се седи напољу. Пре неки дан смо преместили ону стару каду, напунили је до трећине крш иверицом, па онда лишћем што је сачувала од јесенас (комшијино дрво се нагиње над нашу северну ограду) и онда одозго земљом из кесе. Ту ће да буде расадник. Она само пазари семење и луковице, хоће да направи џунглу :).

Ово сам трипут крпио. Први синемаскрп је направљен истог дана, оним пстичем Каноновим, и није се баш снашао, низ лелуја, крајње леве и десне фотке дођу ниже. Други пут сам га радио оним канадским аутостичем 2013, нешто боље али доста црних ивица. Тај би вероватно умео то и боље, али по цену да укуцавам којекакве бројке у поља са нејасним именима, чекам минут-два да заврши, па тако двадесетак пута док не добијем нешто. Ово сам радио данас (22. април 2024.) у Хугину, мењајући метод пројекције и замишљену тачку посматрања, био готов за три минута.

Ајд опет мало инвентара. Две жуте свеске. Једна за Герија, друга за ЈуниЏуЕл. Стари скенер, немам појма што је ту, а нешто се ни не сећам да смо имали два, ал' ето ту је на фотци. Кућни телефон, са три јединице, ова се звала „ДОЛЕ“ - друга је била ваљда у кујни, трећа горе код Лене. Видим да сам и ту убо слушке, јер је бивало да ми требају обе руке док разговарам са Давидом, умео је да састави и по пола сата на вези.

Торте са цедеовима, музика и филмови за које нема места на диску. Још футрола са цедеовима на хрпи у углу, тамо мора да има још једна цела торта. Ту је тозна, инсталациони цедеови за нешто (вероватно други скенер). Кикирики (само три-четири комада, више не донесем, иначе би опет било да поједем пола киле и угојим се кило). Хапеов штампач, још ради. Пепељуга од Рикарда. Неко на УАу ми одговара... само да нађем.

„трећину протерати, трећину обратити, трећину побити - то ће решити проблем“ или тако нешто. План је спровођен у Европи у XX веку, и то између две марке хришћанства.

У колико земаља Африке, Јужне Америке је било присилног преобраћања?

Па у свима. Не могу да се сетим неког изузетка. Укључујући и Северну Америку.

Од апликација које трче у тренутку фоткања препознајем тоталкомандер, тандртицу, жар-лисицу (ака фајерфокс), Винамп, преосталих пет никако. Од расположивих доле, још мање. Одважност (за муљање звука), Нерона (за пржење цедеова), нешто за обраду фотки, нешто за видео (монтажу или пуштање?)... крај, осталих двадесет немам појма шта су. У доњем левом углу видим АОЛову чантраоницу, коју смо Давид и ја користили за разговор - ако камера и није радила, радио је микрофон, а за већину ствари је био довољан и текст. Били смо испробали два-три комада тих чантралица, укључујући и некакав скајп и нешто од гугла, ал' све то још није било спремно за сцену. Ово је радило. На то смо прешли кад је приметио колике телефонске рачуне прави.

Слушке на новом скенеру ми јако личе на оне Јенсенове, али за те се баш сећам да сам их још пре две године појео усисивачем и да се кабл покидао, спаса им није било. Ово је, видим, трајно уштекано у Јовицу (Џејвиси). Машина је у суштини Змајчек, али маскиран у оно кућиште што је Рикардо набавио. Завртњи од поклопца су на том поклопцу, јер сам већ био у фази да Марфија треба пресрести - кад год да сам затворио кућиште, у року од два дана сам морао да га отварам. Боље нек стоји отворено, бар видим кад треба да се чисти. Видим да имам два бренера у машини, да ми је знати зашто. Можда је једно деведе читач а друго цеде бренер. Звучници су они од Гораниног озвучења, више јој не треба откако су узели нешто Лоџитеково са 5.1 (пет звучника, један бас топ). На десном звучнику је и она мала веб камера од пре две године. Још није нашла неку намену, осим што понекад шкљоцнем понешто. Софтверске чантраонице још не умеју да се снађу са тим.

На УАу, након што сам се сетио како се Лена одушевљава што сад почиње да разуме француски (учи у школи), у расправи која је скренула након питања „на ком језику сања(ри)те“, пита Алекс Ферлонг: „Француски... тешко ми иду ти романски језици... Зар не знају где дође глагол?“.

Одговарам (примере остављам на енглеском):

Имају, и притом имају много више слободе од тебе. Структура енглеске реченице је одвећ крута, има само 4-5 дозвољених распореда речи, којим се добијају 2-3 смисла. Any other ordering of words doesn't make sense in English. In English, any other ordering of words doesn't make sense. Any other ordering of words, in English, doesn't make sense. Doesn't in English any other ordering of words make sense (ово сад испада питање, јел' тако?). Ordering of words, any other, doesn't make in English sense (ово би и даље била скроз нормална реченица у српском, где је 'редослед' извучен на почетак да би био наглашен). Other ordering of words, any, in English sense doesn't make (ово делује мало књижевно али је и даље скроз ОК у нашој граматици).

Као што видиш, слобода носи одговорност. У многим другим језицима можеш да разбацујеш речи како хоћеш, и од 200 комбинација које граматички пролазе, неких 150 имају и смисла (семантички), и ту добијаш 20-30 нијанси значења - укључујући неколико која су спрдња на рачун првобитног значења, сумња у њега, или просто негирање. Тако да да, ваља знати где ти дођу глаголи... и шта које од могућих места значи.


Спомиње се: Гери Брендивајн, Горана Средљевић (Го), Градивој Шкрбић (Шкрба), гугао, Давид Краковски, Змајчек, Јелена Средљевић (Лена), ЈуниЏуЕл, Рикардо Мануел Бариеро (Рикардо), Смиљка Грајин (Миља), стамбена задруга, тозна, тоталкомандер, УбикАгора, на енглеском