đubre

17-X-2012 11:05

Odnosi se jednom nedeljno, kao i kod nas, ali to ne rade nikakva javna preduzeća, nego korporacije, koje konkurišu kod gradova i okruga za koncesiju. To opet ne pokriva ceo grad, jer stanodavci koji izdaju stanove (po tzv projektima) baška angažuju firme koje hoće. Zato je moguće da vama đubre nosi jedna firma, a komšiji preko puta neka druga.

Svake druge nedelje se odnosi reciklaža - za to đubretar propiše (ili grad koji ga je najmio) u šta treba pakovati plastiku, u šta limenke, u šta papir a u šta staklo, pa onda za to ide poseban kamion i skuplja taj deo, obično pre nego što dođe onaj što prazni kante.

Na dve nedelje se odnosi i kabasto smeće (što sam očigledno već jednom napisao pa nisam umeo da nađem :) - nameštaj, krupniji uređaji, drvenarija. Treći kamion sa dizalicom i ide tamo gde su ovi sekundarci primetili da ima šta da se nosi. Odnese ceo kauč, televizor... mada za te uređaje postoji nezvanično tržište. Sat-dva pre đubretara prođu serviseri i pokupe te uređaje, šta već misle da ima smisla popravljati, ili bar rastaviti za delove. Posle to poprave i prodaju.