бостан

(Речник, Југославија)

Ово је 2005, кад су неки већ прешли на камионете; тракторске приколице и даље раде

Ово је 2005, кад су неки већ прешли на камионете; тракторске приколице и даље раде

Ово је због енглеске верзије, шта има да објашњавам.

Имао бих да приметим да је то некад доспевало августа, то би се куповало на друму док се враћамо с мора. У овом веку већ доспева две-три недеље раније, пластеници хемија, а буде и увоза из Грчке већ у јуну.

Има га на пијаци ал' слабо ће ко то да тегли оданде, то се купује на ћошку, где неко паркира приколицу и кантар (в. фотку код Леснине). Било је раније и који су возили полако, док је то вукао коњ, па би застали на сваких педесетак метара, извикујући „ево лубениииицаааа, лубенииицА!“

Већина воли кад имају што мање семена. Неки једу све делове који нису баш зелени, неки избегавају све што није баш црвено. Сви воле срце, оно између семена је друга лига, мекше и сунђерастије. Појавиле су се и неке без семена ал' нису се примиле. Мора да је хладна, нико не воли ни млаку, а камоли топлу. Хлади се обично водом - или се спушта у бунар (док смо га имали, са све сантрачем и кантом, тако је било), у поток или другу воду. Новија техника је да се остави под славином из које цури само танак млаз, што онда покрије целу кору танким слојем воде (такав је површински напон воде спрам коре). Хладњак није нека помоћ, нормална лубеница има 20кг и ретко може да стане.

Диње могу помало да једем, али их углавном избегавам(... 5 речи...).


Спомиње се: август 1960., 08-VIII-2005., Леснина, на енглеском