Ovo je jedan od 555 članaka koje sam napisao o životu u SADu, do 11-I-2020 17:59. Cela zbirka je ovde.
čekanje na red
8-I-2005 17:59
Čekaju na red gore nego Rusi. Vrlo su disciplinovani, ne gunđaju, a padobranaca ima vrlo malo. Čekaju za svašta - najčuveniji red dosad što sam čuo je bio kad je trebalo da se premijerno prikaže prvi nastavak "Ratova zvezda" - u redu za karte se provodilo i po 20 sati, i to pre nego što će blagajna i da se otvori.

Disciplinovani su i zato što znaju da neće čekati dugo. U samouslugama, bankama, poštama i na drugim mestima gde se čeka, kad se primeti da su redovi duži, otvara se odmah još jedno mesto - dolazi još jedna kasirka ili službenica. Ša je "duži red" - to već zavisi od mesta do mesta, uglavnom ako ima više od troje-četvoro po šalteru.

Kad čekate kod države (DMV - ministarstvo za motorna vozila, gde se registruju kola i polaže vozački, ili u socijalnom), onda imaju odvojene redove za razne tipove slučajeva, i daju brojeve. Iznad svakog šaltera je displej gde piše koji je broj poslednji prozvan, a iz razglasa se najavljuje sledeći: "Now serving D302" ("Sad poslužujemo D302"). Kad neko nekom kaže "uzmi broj", to otprilike znači kao naše "čekaćeš na red".