01-X-2011.

Пре подне смо отишли у Чурда да обиђемо њену краву, тј Ђенђи, да купимо меда. Она броји ситно до пензије, још три године, држи часове, мађарски је нешто популаран откако је „имам претке у К&К и знам мађарски“ довољан услов да се добије мађарско држављанство, што значи слободно тражење посла диљем ЕУ. Могли смо и ми то да урадимо, али чему, и ово једно држављанство нам је превише.

(а пропао фотке - јаја су гушчија, добили смо да понесемо)

Муж јој је добричина, прави Лала, и сигурно има својих разлога и начина како се уопште слаже са њом, не бих улазио у материју. Видим да само ћути, смешка се, баца за њом ироничне погледе и пушта да ствари теку својим током. Јер, мед прави он, тј он држи пчеле, и доста времена проводи ван куће, са пчелама у атару, или се маје око њих. Купили смо неких шест-седам кила меда, ето да им правимо промет. Дошли смо можда још једном да купимо, две-три киле, а онда смо укапирали да ми не трошимо ни кило годишње. А почели смо да добијамо меда и са других страна. Ово пишем 2021. и још увек има меда у тој тегли.

Пас им је занимљив, Fürge, дође ваљда окретан, кочоперан, жустар. А само мало нешто лаје реда ради, а онда се изврне да се чешка.

Код куће, Доналд ухватио свраку, или нашао нечији погодак из ваздушне. Није је јео, само се поигравао неко време. Нисмо остали да видимо шта је било до краја, јер смо онда отишли са Леном у Петерхид да испечемо још ракије. Понела је блок и цртала још. Предавања треба да јој почну у понедељак, ал' неће јер факултет штрајкује, као и вероватно добар део универзитета. Ово је нормално.

Судећи по фоткама, ради нам водовод, бар не морамо да довлачимо воду. За одвод се још нисмо снашли, па га усмеравамо у бајаги бурад, тј у пластичну облогу која је некад била унутар металног бурета. За усмеравање користим древни трик, стару гуму од бицикла. Нисам хтео да ми то цури негде близу, да не правимо блато. Каснијих година ће то да се реши са неколико метара црева, толико је довољно далеко.

На послу, Фериверу стигло нешто имејлова (не за мене!) мада је викенд. Неко је у шаблон за циркуларно писмо убацио погрешан поштански број, па да им то исправимо. Још им не допире до мозга да то могу сами.


Спомиње се: Доналд, Ђенђи Тодоров, Јелена Средљевић (Лена), Петерхид, Феривер Фертилајз (Феривер), Чурда, на енглеском