25-III-2016.

Раји је рођендан, ал' нисам стигао много да га видим, махнули у екран, гужва цео дан. Данас би требало да имам слободно, ал' сам одвојио то време да средим омању ситуацију. Звала јуче нека из Телекома, ћалетова ИПТВ кутија је јако стар модел, ма десет година има, па да донесе да му замене. Пошто се није разумела с њим (још није научио да држи слушалицу на микрофону изнад увета, него је приљуби уз уво), дао јој је мој број. Такође, нуде да му споје рачуне (за телефон и интернет) уз нижу тарифу.

Па сам се одвезао до града. Лепо време, још свеже али сунчано, и средио то све. Ништа од преговарања за мој уговор (истиче у јуну) на већу брзину, ово је ДСЛ а од мене до чвора има 1,5км. Могу да платим више ако хоћу, брже бити неће на овом растојању. Дакле... ваљда је време да пређем на кабловску. Што углавном избегавам, јер не може да се избегне плаћање за теве, а не бих ни кинте да турим у Фокс, Дизнија и ине.

Отишао да купим нови унимер (дигитални мултиметар, али стара марка из СФРЈ је ушла у језик). Коштају од 1000 до 9000 динара (тренутно, 8€ до 73€). Изабрао онај од 2000 јер је жут како треба, остали ружни сиви. И штапну ледовку за изнад судопере, али јок, неће. Боље јој је ништа, ово је предугачко, након три неонке на том месту. Она из 1981. је у ствари најдуже радила, све до 1999. а ове две касније су кинеско ђубре.

Кафић „Парадајз“, 2м од тог дућана, има парадајз на и, јер нема везе шта значи на енглеском. Затворен је око 2019.

Одвео ћалета да пазаримо за журку, у Роду, велику сиву коцку код бусодрома. Инсистирао је (значи рекао бар десет пута) да овог пута он плаћа. Узели смо 1,8кг свињског врата без коске, исечено; 1,5кг ћевапчићи (око 6х већи од оних што памтим као клинац), две врсте смрзнуте морске рибе, и за њега још клозет папир и кечап. На крају сам платио ја, јер је њему истекла картица крајем прошлог месеца. Платио ми је чим сам га одвезао. Требало би да му је банка послала нову цео месец унапред. А можда и јесте а он није препознао.

Слободни дан није баш испао по моме. Рок за КопиРп је био сутрадан, за два дана креће у погон. А ми још увек на пробном серверу. Нисам још имао имена и лозинке за погонски, а било је ту и тамо и проблема са везом.

(Ово би требало да је холандски Феривер, можда не Јан него брат му)

Провео сам неких шест сати са слушкама на глави, некад у три сеансе истовремено - један чет са Брусом, други са рибом из КопиРпа, Кореанком са руским мушким именом, па са оним Македонцем на Емпурији, па још неким ликом, мислим да је Кинез, који је наизменично тестирао и паничио. Невероватно. Радим ово од августа; одлагало се небројено пута. Свашта нам нису рекли у почетку, а после нико није знао да нам нису рекли. Измењали смо бар шест официра за везу у КопиРпу, сваки би нас предавао следећем без објашњења, па сам сваки пут морао све да објашњавам испочетка. Бар једном су нам блокирали приступ јер су њихови кербери набацили неки ИП гео филтер чак ни не проверавајући кога од постојећих редовних гостију треба да припусте. На крају свега тога, завршно тестирање је било готово за 20 минута па смо се разишли, одремао сам и онда за наредна два сата све пребацио на погонски сервер.

А, УБР, скајп је управо решио да не уме да се улогује (а и шта ће му, већ недељама је онлајн). Стално је тражио да се поново инсталише јер сам бар један од његових сервера склонио у etc\hosts фајлу. Те сам остале разговоре водио кроз Наново а радио на Змајчеку.

Звучим као стари софтверски вук који се дува и покушава да распири ватру својих лудих дана, а? Него шта него звучи, али све се десило за овом истом тастатуром на којој сад куцам.

Током целог циркуса је Нина звала пар пута, и на крају звала маму на телефон (скајпом, ногекако, под присмотром је али фрај, за разлику од телефона који је под присмотром али кошта). Махнуо сам Раји и то је било то. Чак је и видео био бољи него на рачунару.

(за ово се после нашло објашњење - Мали мекани напросто на целој машини обори резолуцију кад детектује садржај за који можда није плаћен копирајт; догађало се тако да ултразвучни скенер од 20000$ почне да избацује фотке у ВГА резолуцији)


Спомиње се: Брус Ферлејн, Емпyрија, Змајчек, Јан Бренкелен, КопиРп, Мајкрософт (Мали мекани), Наново, Невена Средљевић (Нина), Рју (Раја), ћевапчићи, Феривер Фертилајз (Феривер), на енглеском