14-IX-2013.

Редовни матурски парастос за IV5пп, други пут код нас у Петерхиду. Дошли Мима, Бајло, Јасмина, Манџа, Чомбе, Жара, Драгана, Сташа и Мјежац.

Ујутро сам прво отишао у Роду да пазарим (меса, лука, сира, сухомеснато - кулен, чајну, суви врат... и кикирики и сланише), па отишао да покупим Драгану и Чомбета (живео је код неке на Ружи, у свом новом занимању: „ја сам спонзоруша“). Онда сам морао опет кући јер сам заборавио кључеве. Успут сам покупио и Жару, ћошак од бусодрома. Срели Горану и њу, гурале Нешу у колицима, исто се враћали из пазара.

Нисмо правили Кунтин гулаш као лане, него (... 3 речи...), који је Сташа после сјебо сипавши 0,75л црног* вина, што није баш легло. Он и Драгана су бар четири пута ишли до дућана да пазаре још (хлеба, киселе, којечега). По рецепту иду три врсте меса у истим количинама, а пре тога толико лука. Па су лук љуштиле и сецкале све три рибе (с лева надесно, Мима, Јасмина, Драгана).

Падала је нека киша док се казан крчкао, па смо преместили столове у шупу, која је још увек натрпана којекаквим отпадом, дрвима и свачим. Ал' снашли смо се. Стари бакрач је био у бившој пецари, десет корака даље, увек је било двоје-троје дежурно, мешали (... 8 речи...) и пазили да не загори као прошле године. Тамо је углавном био Мјежац али долазили су му и остали. Најзад је било готово па смо он и ја поделили пар рукавица и донели га до стола.

Већ сам био преснимио нешто старих фотки, па је гугољ (... 8 речи...) у позадини то вртео, уз наравно музику тих година, из времена кад смо били разред. Тамо је увек било неког да то гледа.

Носио сам једну од нових мајица (... 5 речи...), синтетичкију и светлије беж. Драгана рече да ме „отвара у струку“, за разлику од оне из Феривера (са логотипом Федса), коју сам имао лане. Оно, имао сам и шумарску карирану кошуљу одозго, није баш био најтоплији дан месеца.

Једно од мачића нам је правило друштво.

Око 20:00 је по Јасмину дошао муж, ал' је поседео са нама неко време, то им је канда обичај.

До 20:30 смо већ посклањали колико се могло (углавном девојке) и разлаз. Ја сам остао да одспавам вино. Постаје ми већ обичај да ме вино шутне, јер га само на овај дан пијем. Иначе само ракију, понекад пиво. Са вином сам скроз изашао из штоса, нарочито ми црно има вишка укуса, не лежи ми добро, а моја драга не воли бело. Па га не пијемо.

Легао сам око 23:00 (судећи по последњим снимцима где гугољ ради, сад у углу кујне).

----

* исправљали су ме и у српском и у енглеском, да се наводно каже црвено вино а не црно - елем, одбијам да прихватим норму из језика који и црнке и смеђе једнако назива бринетама; ако њима вино не уме да испадне овако тамно, нама уме


Спомиње се: IV5пп, Горана Средљевић (Го), Градивој Ража (Жара), гугољ, Драгана Витас, Драгојло Кунтић (Кунта), Живко Мједеница (Мјежац), Јасмина Влајин, Јошко Чобзанин (Чомбе), матурски парастос, Мерима Табарски (Мима), Ненад Бајло (Бајло), Ненад Бергер (Неша), Петерхид, Ружа, Славољуб Мандић (Манџа), спонзоруша, Станоје Сердаревић (Сташа), Федс, Феривер Фертилајз (Феривер), на енглеском